Tejben az igazság?

„Tej, erő, egészség”; „egy pohár tej, tiszta fej”; „erő, izom, tejet iszom” – nemzedékek nőttek fel e népszerű szlogenek bűvkörében, ami alapvetően hozzájárult a magyarországi tejfogyasztás növekedéséhez, bár a trend az utóbbi időben megfordulni látszik. A tejben számos olyan alkotó van, amire a szervezetünknek szüksége van, mégis sokan kétségbe vonják az egészségre gyakorolt jó hatását. Itthon hat éve indult el az iskolatej-program, amelyben ma már közel félmillió gyermek vesz részt.

alt


Iskolatej-program: már uniós szinten is

Uniós támogatással a szeptemberben indult, 2017/2018-as tanévben is folytatódott az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség-program hazánkban. Az Európai Bizottság július végén döntött arról, hogy az egészséges táplálkozás népszerűsítése és minél szélesebb elterjedése, továbbá az európai zöldség-, gyümölcs- és tejtermelők támogatása érdekében augusztus 1-jén új uniós iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatej-programot indít.

Magyarországon az iskolatej-program a 2004-es uniós csatlakozást követően indult újra mintegy 130 ezer gyermekkel, és ma már 430 ezer tanulóra terjed ki. Ennek keretében heti négy alkalommal kapnak a gyerekek valamilyen tejterméket. Itthon az új iskolaprogram – amelyre összesen 6 millió euró (1,83 milliárd forint) támogatás jut – 2017. augusztus 1-jétől kezdődően egységes szabályozási keretrendszerbe foglalja a már korábban is működő két projektet.

Ez azért is fontos, mert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az európai országokban az elkövetkező időszakban növekedni fog az elhízás mértéke, ami alól csak kevés állam kivétel – arról, hogy ez milyen súlyos probléma a magyar gyermekek esetében, itt, a Tantrenden már többször írtunk. A WHO tízéves táplálkozási akcióterve értelmében 2025-re 25 százalékkal szeretnék csökkenteni az elhízás mértékét; hazánkban több intézkedés is született az utóbbi években, bevezették a mindennapos testnevelést, illetve a népegészségügyi termékadót (közkeletű nevén csipszadó), megreformálták az iskolai büfékínálatot és elindult az iskolatej-program is.

Miért egészséges?

A tej összetétele ideálisnak mondható, számos olyan alkotót tartalmaz, amire a szervezetünknek szüksége van. Egyfelől a tej-tejtermékek a legfontosabb kalciumforrásaink, s leginkább ezért fogyasztjuk. A tej az emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagokat (a már említett kalcium mellett foszfort és szelént), vitaminokat (D, B12, B2, B6) és fehérjéket tartalmaz. A tejben ezenkívül szénhidrátforrásként laktóz van, amely elősegíti az ásványi anyagok felszívódását is, míg a belőle képződő tejsav meggátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását.

A tejcukor azonban az arra érzékenyeknél rosszullétet, hasmenést is okozhat. A laktózérzékeny embereknél (más néven: laktózintolerancia) ugyanis hiányzik a tejcukor lebontásához szükséges enzim, a laktáz, így emésztési zavar léphet fel, de a csökkentett tejcukortartalom (joghurtokban, a kemény sajtokban ez már természetesen alacsonyabb) többnyire már nem okoz ilyen tüneteket. (Fontos megemlíteni, hogy nemrég bővült az iskolatej-program, és ma már laktózmentes tejet is lehet igényelni). Vannak azonban tejallergiás emberek, akik nem a tejcukorra érzékenyek, hanem a fehérjeösszetevőkre allergiások, így nekik kerülendő a tejek-tejtermékek csoportja. 

Abonyi Orsolya dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja üdvözölte az iskolatej-programot, hiszen számos érv szól a napi szintű tej-tejtermékfogyasztás mellett. Az óvoda- és iskolatej-program lehetővé teszi, hogy a gyermekek mindennap kalciumforráshoz jussanak, sokaknak ez máshogyan – akár szociális, anyagi nehézségek okán – lehetetlen lenne. Hozzátette: nagyon fontos, hogy egy tápláló reggelivel indítsák a gyerekek mindennapjaikat, hiszen ez a megfelelő energiaellátottság mellett iskolai teljesítményükre is hatással lesz, ennek ellenére gyakran találkozik azzal, hogy a gyerekek arról számolnak be, hogy egyáltalán nem esznek otthon.

Az OTÁP 2014-es reprezentatív felmérése is rávilágított, hogy a hazai felnőtt lakosság 84%-a nem fogyaszt elegendő tejet, holott a felnőttek számára javasolt napi fél liter tej már fedezi a szervezet kalciumbevitelének 70%-át, a fehérjebevitelnek pedig a negyedét biztosítja. Ezen a tendencián pedig csak akkor tudunk változtatni, ha már a gyerekeket is megfelelő időben edukáljuk, így nem csak elfogadják, valóban érteni is fogják, miért fontos, hogy fogyasszák ezt az élelmiszercsoportot napi rendszerességgel, amire kitűnő lehetőség az általános iskolások számára az iskolatej-program – mondta el a szakértő a TanTrendnek.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által indított GYERE® - Gyermekek Egészsége Programban is külön helyet kapnak a tej és tejtermékek. Nemcsak a gyermekeknek szánt foglalkozásokon, tájékoztató anyagokban, hanem a szülőknek szánt ismertetőkben és a helyi újságokban is felhívja a figyelmet a tej és tejtermékek fontosságára – hangsúlyozta Abonyi Orsolya.

Az, hogy mennyi a gyermekek energiaszükségletéhez mérten javasolt beviteli ajánlása a tej-tejtermékek csoportjából, azt megtaláljuk a legfrissebb táplálkozási ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® 6-17 éveseknek ajánlásai között: naponta 3 adag tej vagy ennek megfelelő tejtermék elfogyasztása (1 adag=2-4 dl tej/joghurt/kefir vagy 3-9 dkg sajt) ajánlott, hiszen a tej kiváló fehérjeforrás, valamint kiemelkedő vitamin, illetve többek között kalciumtartalommal is bír.

(Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. NAPI TEJ- ÉS TEJTERMÉKFOGYASZTÁS JELENTŐSÉGE AZ EGÉSZSÉGES ÉTRENDBEN. Táplálkozási Akadémia hírlevél; 2017.)