Tény-Leg? – 4 tipp kamaszokhoz szülőknek

Kamaszkorban minden megváltozik. A szexuális érésnek köszönhetően hozzá kell szoknunk egy vadidegen testhez. Eddig soha nem érzékelt vágyak ébrednek bennünk. Az eddigi önképünk is drasztikusan felborul, emiatt erős késztetés születik bennünk, hogy újra definiáljuk: kicsoda is vagyok én. A változás önbizalomingadozással, szociális preferenciáink megváltozásával, a környezetünkhöz való viszonyunk elbizonytalanodásával jár.

alt


Az eddig ismert világra más szemmel kezdünk nézni, így a szüleinkre is. Cikkünkben abban próbáljuk segíteni a szülőket, hogy a gyermekük életében zajló változást lehetőségként fogják fel, és ebben a helyzetben a szeretetkapcsolatunk, a kommunikációnk, a konfliktuskezelési készségeink fejlődhetnek, hiszen a szülő is, a gyermek is ebben az új helyzetben más, eddig nem ismert szemszögből látja a másikat.

1. Fedezzük fel a kamaszunk érdeklődési körét

Nagyon fontos, hogy ne szakadjunk el gyermekünk világától. Tudjunk beszélni vele azokról a vloggerekről, akiket követ, ismerjük a közösségi oldalakat, ahol ő aktív, olvassuk azokat a könyveket, amikben ő az élvezetét leli. Fontos, hogy ismerjük, milyen tevékenységek kötik le a figyelmét, és tudjunk arról, mi számára az értékes. Ezzel nemcsak őt ismerjük meg jobban, hanem kamaszunk baráti körét is, hiszen ebben az életszakaszban különösen jellemző, hogy a szociális kör erősen befolyásolja az egyéni érdeklődést. Érdemes tehát felfedeznünk, mi köti le gyermekünk szabad idejét, sőt még inkább tanácsos lehet megtalálni a közös pontokat a kamaszunk értékrendje és a sajátunk között. 

2. Hagyjuk aludni hosszabban hétvégén

Kutatások igazolják, hogy a kamaszok biológiai órája máshogy ketyeg, mint a dolgozó felnőtt korosztályé. A kutatók szerint 9 óra és 15 perc az optimális alvásidő ebben az életszakaszban, de minimum nyolc és fél órát kellene egy kamasznak aludnia. Ráadásul a pubertáskorban a biológiai ritmus is eltolódik. Ennek bizonyítéka, hogy a kamaszok melatonin (az alvást szabályzó hormon) szintje este két órával később kezd emelkedni, mint a többi korosztálynál. A serdülők joggal tekinthetnek magukra éjszakai baglyokként. Ideális lenne az iskolakezdést is a kamaszok testéhez igazítani, hiszen a pubertáskorú gyerek csak éjjeli 11-12 körül álmosodik el, és gyakran már reggel fél hétkor ki kell pattannia az ágyból. Többnyire krónikus alváshiányban szenvednek a kamaszgyerekek, ezért azt tanácsoljuk, legalább hétvégenként, illetve a szünidőben hagyjuk a kamaszokat addig aludni, amíg maguktól nem ébrednek fel.

3. Legyünk kongruensek, azaz ne prédikáljunk vizet, miközben bort iszunk

A kamaszok az igazság bajnokai. Ha nincsenek összhangban a szavaink és a tetteink, azaz ha nem vagyunk kongruensek, könnyen elhiteltelenedhetünk a szemükben. “Minden nevelés önnevelés. Elsősorban önmagammal kell rendben lennem ahhoz, hogy a gyerekemben is jobban meg tudjak bízni – vagy meg tudjak bízni benne egyáltalán. És a gyerekekben meg is lehet bízni – ha nem ellenőrzöm őket lépten-nyomon. Ez nagyon fontos.” – írja Vekerdy Tamás a Belső szabadság című könyvében. Ha kamaszodik a gyermekünk, kihasználhatjuk ezt az időszakot arra is, hogy önismeretünkben gyarapodjunk, talán arra is, hogy jobb emberekké válhassunk. Ha a saját, belső értékrendünknek megfelelő életet tudunk élni, akkor nehezebb lesz a gyermekünktől elvárni olyat, amiben valójában mi sem hiszünk. A cselekedeteink, a példánk egyszerűen jobban megragadják a kamaszunkat, mint a szavaink.

4. Hagyjuk, hogy rendben tartsák a környezetüket

Nem tesz jót senkinek sem, ha nem ő teremti meg azt a rendet és egyensúlyt, amire neki szüksége van. A kamaszunk szobája az ő területe, akkor is, ha totálisan mást érzékel káosznak és rendnek, mint mi. Így is – úgy is látja, hogy mi takarítunk, rendet rakunk, porszívózunk rendszeresen, nem kell megijednünk, ha nem a mi szokásainkat követi. Megkérdezhetjük tőle, hogyan érzi magát a frissen takarított, rendezett szobánkban, feltehetjük neki a kérdést, hogy mennyire szereti a szobáját, mennyire tartja a sajátjának. Előbb-utóbb úgyis választ fog találni arra, hogy milyen környezetben érzi magát igazán jól, és ha gyerekünk valamivel rendetlenebb, mint mi, akkor sem dől össze a világ, előfordulhat, hogy a kreativitását fejleszti a káosz.