TÉNY-LEG? – 4+1 nyelvoktató alkalmazás kicsiknek

Rengeteg pro és kontra érv merül fel a korai nyelvtanulással kapcsolatban – akárcsak ami a gyerekek okostelefon és táblagép használatát illeti.  Mi inkább vitán kívül bemutatunk néhány jól használható alkalmazást, melyek segítségével bevezethetjük csemeténket az angol nyelv rejtelmeibe.

alt


Egy oktatási alkalmazás, akár a nyelvtanulás a célja, akár nem, akár gyerekeknek szól, akár nem, mindenképp játékos.  De nem mindegy, hogy a játékok sora egymásra épül-e, tud-e módszertanilag megfelelő módon nyelvtani szerkezeteket begyakoroltatni, vagy hogy hangsúlyt fektet-e az élőnyelvre és a mindennapos szituációkra. Válogatásunk némiképp önkényes, ugyanakkor elsősorban a legalább részben ingyenesen letölthető és használható, mindkét platformon (Android és iOS) futó, az angolt, mint idegen nyelvet oktató alkalmazásokból szemezgettünk.  Sok alkalmazáshoz kezdetben, illetve kisebbeknél szükség van olvasni tudó segítségre. Azonban ez nem feltétlenül hátrány, hiszen a szülő (esetleg a pedagógus) így jobban tudja kontrollálni, milyen tartalmakhoz jut hozzá járulékosan a nyelvtanuló, és nem utolsósorban digitális szerepmodellé válhatnak. A szülővel közös nyelvtanulás további előnye, hogy nő a közösen eltöltött minőségi idő, melynek során a szülő pozitív megerősítése különösen fontos szerepet játszhat. Ha nem is hangsúlyozzuk, de mindegyik alkalmazás rendelkezik valamilyen ellenőrző – tesztelő modullal, vannak hanganyagai, és ha létrehozunk benne egy profilt, akkor elmenti és számon tartja a teljesítményt.

1. A legpopulárisabb: Duolingo

Valószínűleg a legszélesebb körben elterjedt alkalmazás – hiszen: pár perc alatt elvégezhető leckék, közérthető feladatok, és letisztult grafika jellemzik. Nem kifejezetten gyerekek számára készült, azonban ha már tudnak olvasni, egyedül is élvezni fogják – többek között jutalmazási rendszere, egyszerű felépítése miatt. De olvasni még nem tudó gyerekekkel is érdemes közösen nekiveselkedni, egy-egy rövid, naponta elvégzett egységgel, a bevésődést segítő ismétlésekkel is eredményesek lehetünk.

2. A legkisebbeknek: Lingokids

Az oxfordi egyetem által kidolgozott tartalmakat felhasználó alkalmazás magát már kétéves kortól ajánlja – valószínűleg emiatt a tananyag nem didaktikus, egymásra épülő leckékből áll, hanem az alapszókincset dolgozza fel tematikánként. A gyerekek interakciója itt például abban merül ki, hogy a szóbeli utasítást követve az érintőképernyőn „megmossák” a kismókus fogát, vagy „elvezetik” őt az óvodába. Az online tartalom kinyomtatható feladatlapokkal, színezőkkel, és tanárként is jól használható anyagokkal egészül ki, melyek a honlapon keresztül érhetőek el.

3. A legmódszeresebb: Busuu

A lépésről lépésre haladó, szintén a szókincsfejlesztésre alapuló alkalmazás gyerekeknek és felnőtteknek szánt verzióval is rendelkezik: mindkét esetben 150 angol szó elsajátítása a cél. A felnőttek aztán továbblépve egy hatalmas virtuális közösségi nyelviskola tanulóivá válhatnak, ahol egyénileg gyakorolhatják a nyelvet célnyelvi közegben. 

A 4 és 7 év közötti gyerekeknek szóló, 30 egységre épülő tananyagon végighaladva a kis felhasználók virtuális kertjében folyamatosan növekednek a virágok – ez tükrözi előmenetelüket és készteti őket továbbhaladásra. A Busuu mindehhez időről időre ismételteti, teszteli a tanultakat, és csak ezután következik egy újabb témakör. Természetesen a játékokról és a hanganyagokról sem feledkezik meg, de ezeket mind-mind az adott tananyagnak rendeli alá.

4. A legszórakoztatóbb: Mindsnacks

A Mindsnacks trükkje az, hogy észrevétlenül, játékokba csomagolva tanít nyelvet – fiatalnak és idősebbnek egyaránt. Minden alkalmazás értelemszerűen a játékos tudásátadásra alapszik. A Mindsnacks ezt úgy haladja meg, hogy emellett „hatékonyan szórakoztat”, algoritmusok alapján személyre szabva optimalizálja az egyéni tanulási folyamatot, továbbá képi világa egyszerre látványos és humoros. Hátránya viszont, hogy (egyelőre) csak iOS platformon fut, egyes tartalmai fizetősek, továbbá kezdő angol nyelvű modul nincs, csak magasabb szintű szókincsfejlesztés (cserébe hét másik idegennyelvet lehet a segítségével elsajátítani).

5. A kétnyelvű: Tanulj angolul – 5000 kifejezés

A nem kifejezetten ötletes elnevezés egy praktikus, kompakt alkalmazást takar. Noha hosszútávon az a célszerű és az eredményesebb megoldás, ha anyanyelvünk kiiktatásával a célnyelven tanuljuk a célnyelvet, ez nem mindig megoldható. A Tanulj angolul nem kifejezetten gyerekeknek készült, mégis gyerekbarát képi világa, valamint kiegészítő játékai és tesztjei révén egy kicsit idősebb, motivált kisiskolás is jól elboldogulhat vele. Ráadásul letöltés után internetkapcsolat híján is használható, még hozzá minden tartalom díjmentesen.