Tény-LEG? - Ezek a legjobb nyári táborok

Jóga, falmászás, bűvészet, KRESZ, régészet, fotózás, horgászat, programozás – s hogy mi köti össze ezeket a nagyon szerteágazó tevékenységeket, hobbikat egymással? Elsőre talán nem is gondolnánk, de mindegyik köré szerveződik nyári tábor, ahova iskolás gyermekünket írathatjuk be.

Funside tábor
Kép: www.funside.hu


Bár a szülők többsége, ha teheti, ma még mindig a hagyományos sport-, kézműves- és idegen nyelvi táborok egyikébe – esetleg többe – küldi gyermekét,  mégis jól látszik, hogy a paletta évről évre egyre színesebb, képzeletüknek pedig csak a pénztárcájuk szabhat határt. Nem árt azonban sietni, s nem az utolsó pillanatra hagyni a keresgélést, ha jó ár-érték arányú, minőségi programot szeretnénk találni. A TanTrend most ebben próbál némi fogódzót adni – szubjektív válogatásunk következik.

Blende, gyújtótávolság, derítő

Ha a fenti szavak némiképp idegenül csengenek, ne csüggedjünk, a Fotósképző Alkotótáborban eltöltött egy hét alatt gyermekünk sok olyan apró trükköt elleshet, amit a profi fotósok tudnak – nincs többé bemozdult, homályos nyaralós kép, csak adjuk a gyermekünk kezébe a családi fényképezőgépet. Idén nyáron a szervezők két budapesti helyszínen, összesen tíz alkalommal várják a legifjabb művészpalántákat 8 és 18 év között. Az alkotótábor tájékoztatása szerint a képzés légkondicionált helyiségekben, a Hattyú utcában és a Párizsi utcában, képzett szakemberek részvételével, kis csoportokban (3-12 fő), öt napon keresztül zajlik.

A fotózás iránt kedvet kapók megismerkedhetnek magának a fényképezőgépnek a felépítésével és használatával, a különböző fotós kiegészítőkkel, műtermi eszközökkel, és ami a legfontosabb, a komponálás alapjaival. A résztvevők betekintést nyerhetnek a fotótörténetbe, különböző fotós helyzetgyakorlatokat sajátíthatnak el, továbbá portré- és modellfotózást tanulnak, mindezt az alapítvány profi műtermében. Külön örvendetes, hogy a szervezők fotósétákat tartanak, így a gyermekek, amellett, hogy látásukat és művészi érzéküket fejleszthetik, a főváros legszebb részeit fedezik fel: budapesti körpanoráma fotózása a Bazilika tornyából, sétahajózás fényképezéssel a Duna belvárosi szakaszán, fotóséta a Duna-korzón, Magyarország legnagyobb és legszebb szökőkútjának fényképezése a Margitszigeten, a Budai Vár és a Várkert Bazár megörökítése.

http://www.fotoskepzo.hu/fotostabor_gyerektabor.php

Baseball a Balaton partján

Sokak fejében a nyári sporttábor egyet jelent az úszó- vagy a kosártáborral, éppen ezért üdítő színfoltot jelent a Funside, amely immáron negyedik éve külön tábort szentel az amerikai csapatsportoknak. A Balaton partján a gyermekek olyan, a testnevelés órákról nem nagyon ismert sportágak alapjaival ismerkedhetnek meg, mint a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő amerikai futball, vagy a baseball.         

A helyszín a györöki Ifitábor, ahol összesen öt turnus indul, az oktatás pedig 8-20 fős csoportokban zajlik. A hétfő, a szerda és a péntek az amerikai futballé: a résztvevők dobótechnikát tanulnak, különböző stratégiákat sajátítanak el, no és persze sokat játszanak. A keddi és csütörtöki foglalkozásokon további tengerentúli sportokat lehet kipróbálni, köztük a baseballt, az ahhoz hasonló kickballt és a frizbi koronggal játszott ultimate frisbee-t. Az órák hétfőtől péntekig délelőttönként 1 darab 120 perces aktív foglalkozásból állnak. Fontos tudni, hogy a tábor a nagy nemzetközi érdeklődésre tekintettel kétnyelvű, minden programot magyarul és angolul is elmagyaráznak a szervezők.

http://www.funside.hu/esemeny/amerikai-sportok-tabora/

Croque monsieur: eszik vagy isszák?

A legfontosabb, hogy bármelyik tábort is válasszuk, az nyújtson hasznos időtöltést gyermekünknek – de melyik szülő ne örülne annak, ha a konyhában addig csak tébláboló gyermekéből igazi szakács válna a nyár végén? Az egyebek mellett informatika-, régész- és „zöld” tábort szervező People Team kuktatábort kínál azoknak a gyermekeknek, akik a tea-és szendvicskészítésen már túl vannak, valami többre vágynak és otthonosan mozognak a konyhában – vagy épp ellenkezőleg, de most szeretnének egy kicsit jobban elmerülni a gasztronómiában.

Mindenkiben ott rejtőzik a szakács! – hirdeti a People Team csapata, amely a többi tematikus programhoz hasonlóan a kuktatáborba is 7-17 év között várja az érdeklődőket három turnusban Kecskeméten. A résztvevők a tábor hét napján több hagyományos étel elkészítésével is megismerkedhetnek, és egyszerű, ám nagyon finom különlegességeket is bemutatnak. Minden a rizzsel, a galuskával, a krumplival és a salátákkal kezdődik, majd a húsokkal és a lecsóval folytatódik – hogy aztán a harmadik napon virslis tükörtojással, dupla csokis muffinnal és almás zabkeksszel kápráztassák el a vendégeket. A program része a piac-és étteremlátogatás, valamint különféle nemzetek klasszikus étkeit is elkészítik.

http://peopleteam.hu/kuktatabor/

Programozni 6 évesen?

Ha a Logiscoolt kérdezzük, a válasz röviden: igen. Fontos szempont a nyári táborok kiválasztásánál, hogy gyermekeink a hosszú tanévet követően ne olyan közegben találják magukat, ahol a tanulásé a főszerep, ezért is kínál a budapesti cég élményalapú programozást akár már 6 éves kortól a főváros több pontján, illetve vidéken számos helyszínen.

A programozás-játék-sport jegyében folyó képzéshez semmilyen előképzettség, különleges matematikai vagy informatikai tudás nem szükséges, állítják a szervezők. Mivel az alkotói munka egyénileg és csapatban is folyik, így amellett, hogy a diákok elsajátítják az algoritmikus gondolkodást, fejlődik a kreativitásuk, problémamegoldó- és kommunikációs készségük. A Logiscool a gyermekeik túlzó „kütyühasználata” miatt aggódó szülőket azzal nyugtatgatja, hogy a programozói tudással lehetőséget adnak, hogy ne csak passzív, befogadó, hanem aktív, alkotó módon, hasznosan töltsék a gépek előtt töltött idejüket: ilyen a videóvágás, a képszerkesztés, vagy a honlapkészítés, sőt 9 évesen androidos alkalmazásokat készíthetnek a gyerekek.

https://www.logiscool.com/hu/camps