Tény-LEG? – Ezekre ügyelj a szóbeli érettségin

Hamarosan itt a június, és megkezdődnek országszerte az emelt, illetve a középszintű szóbeli érettségik. Bár addigra a maturálók jó néhány írásbeli vizsgán már túl lesznek, ez a megmérettetés más lesz, mint az eddigiek. Az eredményes felkészülés érdekében ezúttal most tippeket adunk – kinek a „túlélésért”, kinek a lámpaláz leküzdéséért.

alt


8 óra munka, 8 óra pihenés

Kezdjük is a legfontosabbal, amiből talán a legkevesebb van: ez nem más, mint az idő. A felkészülés időszakában osszuk be jól a napot, készítsünk tanulási tervet. A time management lesz az egyik kulcs, ha kell, töltsünk le egy ingyenes alkalmazást (mint amilyen a Day Flow), hogy tudjuk tartani az általunk megszabott menetrendet. 

A felkészüléshez jó mankó lehet, ha mondjuk felvesszük valamilyen hangrögzítőre az egyik „feleletünket” otthon, a négy fal között, gyakorolva ezzel a vizsgaszituációt. Másoknak az lehet a segítség, ha a maturálás előtt álló társaival amolyan tanulói csoportokban, közösen beszélik át a lehetséges tételeket, témaköröket, vagy ha ráérő testvérüknek, szüleiknek tarthatnak „kiselőadást”. 

A memorizálás miatt vizuális mankókat – diagramok, ábrák – érdemes használni, nem rossz, ha minden témakörhöz van egy maximum 1 oldalra összesűrített vázlatunk, amit később könnyen felidézhetünk, ha kihúzzuk az adott tételt. Ahogy az egész év során bármikor, úgy a szóbeli érettségik idején is fontos, hogy rendet tartsunk íróasztalunkon és szűkebb környezetünkben, biztosítsunk elegendő fényt, és lehetőleg tartsuk egy kicsit távol magunktól okoseszközeinket.

Ebben az időszakban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy életünk addigi legkomolyabb próbatétele életről és halálról dönt, ezért belefeledkezünk a tanulásba, amelynek intenzitását különböző serkentőszerekkel próbáljuk fokozni. Talán mondani sem kell, mennyire ártalmas az energiaitalok (túlzott) fogyasztása, különösen a fiatal szervezet számára, ezeknek lehetőleg ne csábuljunk el. Ellenben kávét, vagy éppen fekete teát mértékkel bár, de lehet inni, no nem a szóbelit megelőző éjszakán. Szőlőcukor és csoki is jöhet – ugyancsak ügyelve a mértékre –, amelyek javítják a koncentrációs képességünket – ezekhez még a vizsga napján is bátran nyúlhatunk. 

A vizsga napján viszont emlékezzünk arra, hogy a kávé vízhajtó hatású, jó lenne nem folyamatosan az illemhelyre rohangálni, különösen úgy, ha megfelelő folyadékmennyiséget (vizet) szeretnénk bevinni a szervezetünkbe aznap, márpedig ez nagyon fontos. Érthető okokból a diákok ilyenkor sokkal stresszesebbek, ami a napi rutin felborulását eredményezheti – ne feledkezzünk el az étkezésről, reggelizzünk, szénhidrát pedig ugyanúgy kell, mint a gyümölcs, így elkerülhetjük a vércukorszint leesését (hipoglikémia). 

A felkészülés során iktassunk be több szünetet, ez legyen rendszeres. Ha még van energiánk (legyen!), mozogjunk egy kicsit, hiszen tudvalevő, hogy a testmozgás fokozza a szellemi aktivitást. Holland kutatók 14 eredeti tanulmány felhasználásával elkészült – korábban itt, a TanTrenden már ismertetett – metaelemzése szerint ugyanis a sport javítja az agy és a vér oxigénellátását, ami közrejátszhat a tanulási eredmény javulásában.

Bármennyire is úgy ítéljük meg (ez az esetek többségében így szokott történni), hogy nem tudtunk rendesen felkészülni a szóbeli vizsgákra, inkább aludjunk egy nagyot a nagy nap előtt, a kipihentség, a tiszta elme már fél siker; alvásspecialisták szerint a 14-17 éves korosztály ideális napi alvásmennyisége 8-10 óra, ennek – hiába a nagy stressz – legalább az alsó határát jó lenne tartani az érettségi előtti napon is. 

Puskázni ér

Puskázni az érettségin? Miért ne? Jó, ha tudjuk, hogy az érettségin igenis van mód arra, hogy segédeszközöket használjunk a szóbeli felelet során. Itt van például a középiskolai történelmi atlasz, amely a történelem szóbelin igazi aduász lehet – persze aki tudja használni, és nem akkor csapja fel életében először, hiszen a keresgéléssel rengeteg időt lehet veszíteni. (ne feledkezzünk meg a földrajzatlaszról sem, amelyet a közép- és emelt szintű szóbeli földrajzérettségin vehetünk igénybe)

Ahogy arra a Történelemtanárok Egylete (TE) is felhívta a figyelmet, a hatályos jogszabály szerint az idei érettségin bármely, kronológiát is tartalmazó történelematlasz alkalmazható. „3. § A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak” – olvasható a jogszabályban.

A kihúzott tételt lehetőleg se verbálisan, se testbeszédünkkel ne „értékeljük”, akkor se, ha jó, vagy éppen ha rossz tételt kapunk. Vegyünk egy mély levegőt és koncentráljunk! A kulcs a vázlatkészítés. A vizsgázó ugyanis a szabályok szerint vázlatot írhat, amelyet tételének kifejtésekor használhat. Egy jó, világosan felépített vázlattal gondolataink remekül csokorba szedhetők, ne hagyatkozzunk arra, hogy majd úgyis eszünkbe jut minden, amit az adott tételről el szeretnénk mondani.

Törekedjünk a megfelelő légzéstechnikára, hasi légzéssel vegyünk levelet, és ha kényelmesen elhelyezkedtünk a székünkben, kezdjünk is bele a mondanivalónkba. Tagoltan, érthetően, nem a bajszunk alá mormogva-motyogva fejtsük ki a tételt, így határozottságot, magabiztosságot sugárzunk – ezt erősítendő vegyük fel a szemkontaktust, ne a vázlatunkba beletemetkezve próbáljuk kibekkelni a rendelkezésre álló időt. A lámpaláz a legjobbakkal is előfordulhat – ujjtördelés és a kényszerű dobolás helyett vegyünk a kezünkbe valamit, mondjuk egy tollat, az kevésbé feltűnő, és még a legtapasztaltabb műsorvezetők is szoktak élni vele.