Tény–LEG? – Ha szakmát szeretnél, ezeket válaszd

Ma a bérügyintéző a legnépszerűbb OKJ-s képzés, amely letaszította megingathatatlannak tűnő trónjáról a társadalombiztosítási ügyintéző képzést – derült ki a Perfekt Zrt. legfrissebb OKJ-s Képzések Toplistájából. Meglepő vagy sem, a számok mindenesetre nem hazudnak, mi azonban most a kevésbé népszerű, de „divatos” szakmák közül csemegézgettünk, megkönnyítve a választást azoknak, akik úgy döntenek, szakmát szeretnének tanulni.

alt


A Perfekt Zrt. top tízes listáját böngészve jól látszik, hogy továbbra is a pénzügyi képzések a legnépszerűbb szakmák hazánkban: a két már említett képzés mögé, a dobogó alsó fokára a vállalkozási mérlegképes könyvelő fért fel, amelyet a pénzügyi-számviteli ügyintéző követ, míg a 8-10. helyen az államháztartási mérlegképes könyvelőt, az IFRS mérlegképes könyvelőt és az adótanácsadót találjuk. Általánosságban elmondható, hogy továbbra is nagy az érdeklődés az OKJ-s képzések iránt, amitől a legtöbben szakmai előmenetelt, új munkahelyet vagy magasabb jövedelmet várnak. 

Ami a munkaerőpiaci keresletet illeti, a lista fontos támpontot jelenthet, ugyanakkor aki tanácstalan a pályaválasztást illetően, annak tény, hogy nehéz dolga van, hiszen a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján található legfrissebb, idén január 1-től hatályos országos jegyzék (amely erről a linkről érhető el) szerint több mint ötszáz képzést kínálnak a különböző szakképzési centrumok, illetve iskolák. Mi most öt olyan szakmát mutatunk be, amelyek bár népszerűségben elmaradnak a fenti képzésektől, s nem is feltétlenül számítanak hiányszakmáknak, jó választásnak tűnhetnek.

Sommelier

A „klasszikus” vendéglátóipari szakmák helyett ezúttal a sommelier-re esett a választásunk. Ha mindenáron magyarosítani akarjuk, akkor a sommelier „borszakértő”, de igazából több és kevesebb is annál. Persze tisztában van a bor életciklusának főbb állomásaival (szőlőművelés, szüretelés stb.), de munkája nagy részét alapvetően a bor kiválasztása és az ételekhez való párosítása teszi ki. A sommelier széleskörű gasztronómiai ismeretekkel rendelkezik, tudja, mi passzol a halhoz, a rákhoz vagy éppen a kagylóhoz, de akkor sem jön zavarba, ha ázsiai ételhez kell felszolgálni a megfelelő nedűt. Legtöbbször elegáns éttermekben találkozhatunk velük, de nem ritka, hogy a pincészetek is alkalmaznak sommelier-t. A borszakértők képzése Magyarországon egy éves, és szakmai előképzettség nélkül is elkezdhető.

Fotográfus és fotótermék-kereskedő

Mondhatnánk, hogy Dunát lehet rekeszteni belőle, ám az igazán jó fotósra igenis szükség van. Nem árt hangsúlyozni, hogy alkalmazott (rendezvény, tárgy-és ételfotózás, esküvő, portréfotózás, stb.) fotográfusként csak a megfelelő szakképesítés (OKJ- vagy szakirányú egyetemi végzettség) birtokában lehet ma munkát vállalni Magyarországon. A képzéseken a ma már elengedhetetlen utómunkálatokat is elsajátíthatják a résztvevők alapkészség szinten, de akár a videofelvétel-készítésbe is bele lehet kóstolni. A gyakorlatorientált foglalkozások jellemzően két félévesek, de találtunk olyan szakképzési centrumot is, ahol „szuperintenzív” kurzuson, hat hónap alatt is lehet teljesíteni a szükséges óraszámot.

Idegenvezető

Erős, magabiztos nyelvtudás, nyitottság, emberszeretet, no és türelem – ha ezek mellett szeretjük a történelmet, és szeretünk is róla beszélni, akkor az idegenvezetést nekünk találták ki. Bizony, legálisan csak akkor dolgozhatunk idegenvezetőként, ha megvan hozzá a szükséges végzettségünk. Az idegenvezető egyrészt az ide látogató külföldi turistákat kalauzolja, és gondoskodik a szolgáltatások biztosításáról, az adminisztrációról, másrészt a belföldi utazásokon résztvevő magyar vendégeket ismerteti meg hazánk főbb turisztikai-kulturális-természeti értékeivel. Szép és felelősségteljes szakma, de sokakat elbátortalaníthat, ha mondjuk 1-2 hétig kell összezárva lenni ugyanazzal a turistacsoporttal, továbbá nem árt tudni, hogy mivel nagy a konkurencia, sokan jellemzően mellékállásként űzik ezt a foglalkozást. A képzéseket tekintve nagy a szórás itthon, van 7, 11 és 20 hónapos kurzus is, de jellemzően 800-1000 óra az elvégzéséhez szükséges maximális óraszám.

Ingatlanközvetítő 

Sokan szitokszóként tekintenek rá, mivel a hazánkban dolgozó mintegy tízezer közvetítő között nagyon sok a szerencsevadász, a jutalékért csak a markát tartó kókler, holott egy nagyon fontos szakmáról van szó, egy olyan foglalkozásról, amelynek lelkiismeretes képviselője életünk egyik legfontosabb pillanatában, az otthonteremtésben segít. Az ingatlanos gondosan adminisztrál, a rá bízott lakást úgy ismeri, mint a tenyere, segít az adásvétel lebonyolításában, jól ismeri az ingatlanpiaci viszonyokat, és marketinggel is foglalkozik. Az eddig felsorolt szakmák közül az ingatlanközvetítők jövedelme a legkiszámíthatatlanabb; a képzéseken a gyakorlati foglalkozások aránya (40 százalék) alacsony, s ez végezhető el a leghamarabb, nagyságrendileg 240-360 óra alatt.

Lakberendező

A lakberendező (nem összetévesztendő a belsőépítésszel) lakások, családi házak, irodák, üzlethelyiség belső tereinek megtervezésével és kialakításával foglalkozik. Feladata sokrétű, mert nem csak azt nézi, melyik bútorhoz milyen textilek illenek, hanem beleszólhat a bontásba-építésbe, meghatározhatja a vízkiállásokat és a burkolatkiosztást, ő vezeti a költségvetést és a kivitelezés során irányítja a mesterembereket, így bár fontos egyéni döntéseket hoz, csapatban is kell tudnia dolgoznia. A képzéseken itt is inkább az elméleti ismeretanyag dominál (60 százalék), és 520-720 óra a maximális óraszám.