Tény-LEG? – Iskolai Guinness Rekordok

A Guinness Rekordok könyvébe a legelképesztőbb és a leghajmeresztőbb eredmények kerülnek be. Sokszor nem is nagyon értjük, hogy miért készítenek el bizonyos dolgokat, melyeket valószínűleg csak a bennünk lakó „rekordördög” hajszol, nem pedig a tárgy praktikussága, de mégis szeretjük őket. Cikkünkben az iskolai „legek” közül mutatunk be néhányat.

1. Osztálytalálkozó – a leghosszabb idő után

A Miss Blanche Miller’s Kindergarden and Continuation School-ban (Bluefild, Nyugat Virginia, USA) az 1929-ben végzett osztály először hetven év után találkozott. A tagok közül tízen hunytak el, de az élők 55%-a megjelent a rendezvényen. 

2. A legrégebbi egyetem

A világ legöregebb és azóta is folyamatosan működő felsőoktatási intézménye a Karueein Egyetem, amelyet 859-ben alapítottak a Marokkói Fez városban. (Európa legrégebbi egyeteme a Bolognai Egyetem, amelyet 1088-ban alapítottak. 

3. A leghosszabb ceruza

A világ leghosszabb ceruzáját a Németországi STAEDTLER Mars GmbH & Co. KG gyártotta le. Mérete 225,21 méter. 2011. szeptember 15-én mutatták be Nürnbergben. A ceruza egyik végét kihegyezték, s néhány szót felírtak vele egy papírra. 

4. A legidősebb ember, aki elkezdte az általános iskolát

Kimani Ng’ang’a Maruge 84 évesen döntötte el, hogy elkezdi az általános iskolát. 2004. január 12-én be is iratkozott a kenyai Kapkenduiyo Általános Iskolába. Még az iskolai egyenruhát is viselte. Angol és matematika eredményei révén bekerült az iskola öt legjobb diákja közé. A főigazgató, Jane Obinchu külön kitüntetéssel is díjazta az idős diákot. 

5. A legnagyobb hátizsák

A legnagyobb hátizsák egy normálméretű Omasu táska pontos másolata. 2012. április 4-én mutatták be a szaúd-arábiai Jeddah városban. A 10,37 méter magas, 7,8 méter széles, 2,8 méter mély táska elkészítése két hónapot vett igénybe. 

6. A legnagyobb radírgyűjtemény

Petra Engels egészen kis korától kezdve meglepő érdeklődést mutatott a radírok irányába. 1981-ben, 9 évesen kezdte el gyűjteni, s a Guiness Rekordok könyvébe 19.571 különböző radírral került be. Mikor szülei üzleti úton voltak – csokoládé és édesség helyett – mindig radírt hoztak lányuknak ajándékba, és így gyűlhetett össze 112 ország radírja. Petra a gyűjteményét nagy becsben tartja, 22 üvegszekrényben és 12 fiókos komódban tárolja. 

7. A legnagyobb iskola

A legnagyobb iskola a tanulók száma alapján a City Montessori Iskola volt az indiai Lucknowban, ahova 2010. augusztus 9-én 39.437 gyermek iratkozott be a 2010/2011-es tanévre. 2002-ben az iskola elnyerte az UNESCO békedíját. Az intézmény hosszú utat tett meg, míg elérte ezt a tekintélyes diáklétszámot, hiszen 1959-ben, mikor Jagdish Ghandi és felesége Bharti 300 rúpia hitelből megalapította, csupán öt tanulója volt az intézménynek. 

Forrás: http://www.guinnessworldrecords.com/news/2012/9/top-10-back-to-school-records-44937/