Tény-leg? - Kastélyépületek az oktatás, nevelés szolgálatában

Márványlépcsők széles fokai között, elegáns szalonok báljaiban, művészien részletezett stukkók alatt egykoron bálok, lánykérések, nagy szerelmek kezdetei, politikai döntések dilemmái zajlottak a magyar arisztokrácia kastélyaiban. A történelem szele azonban nemcsak családok, de kúriák sorsát is megfordította. Hogyan épültek? Kik éltek és mi zajlott a falaik között? Iskolaépületeket bemutató cikkünk folytatását ajánljuk olvasónk figyelmébe.

Batthyány-kastély, Kisbér

Utód nélkül maradt, Fülöp nevű bátyjától örökölte Batthyány Tivadar azt a birtokot, amelyen ugyan állt már egy kastély, de ezt bővítette ki 1530 négyzetméternyi területűvé, 64 helyiséggel Batthyány Tivadar németújvári gróf, országgyűlési képviselő. A késő barokk, korai klasszicista stílusjegyeket magán viselő épület terveit Hild József, a reformkori Pest arculatának építésze, a klasszicizmus építészetének egyik markáns képviselője alkotta meg. A bicskei kúrián élt az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc idején Windisch-Grätz, aki kígyófészeknek hívta a birtokot, utalva ezzel a Batthyányiak iránti gyűlöletére. 1928-ban a főváros vásárolta meg a kastélyt, ahol gyermekotthont létesítettek: kezdetben tizennyolc év alatti lányokat és három év alatti árva, félárva fiúkat fogadtak be. Az intézetet Horthy Miklósné iránti tiszteletből a kormányzó feleségéről nevezték el.

alt


A II. világháborúban a német hadsereg Bicskénél próbált kijutni a főváros körül ostromgyűrűből, miután a Vörös Hadsereg körbefogta Budapestet. Ennek következtében a kastély is erősen megrongálódott. A világháború után az Erzsébet királynéról elnevezett árvaház költözött az épületbe, mivel az árvaház épületét a Kertészeti Egyetem vette használatba. Már javában tombolt Rákosi kommunista diktatúrája, amikor a Batthyányiak egykori lakhelyét Kossuth Lajos lánytestvéréről, Kossuth Zsuzsannáról elnevezve iskolát alapítottak. A kastély épülete ma gyermekotthonként és általános iskolaként működik. A birtokon található angolpark volt az ország első ilyen jellegű parkja. A kastély történetének további érdekessége, hogy a II. világháborúban a budapesti autóbusz-flottát szerette volna biztonságban tudni a főváros vezetése, így erre a területre szállíttatták ki azokat.

Beleznay–Nyáry-kastély, Pilis

A Beleznay család a Rákóczi szabadságharc idején – mai nyelven szólva – jó időben volt jó helyen. Történt ugyanis, hogy a család a Habsburg-ház mellé állt, de felemelkedésüket nemcsak ez a tény, hanem a Beleznay család egyik nőtagjának Grassalkovich Antal gróffal kötött házassága is nagyban segítette. A Beleznayak művészetpártoló arisztokratáknak számítottak, ők karolták fel többek között Kármán Józsefet, aki a családnak köszönhetően indította be Uránia című, negyedéves folyóiratát (amelyben a Fanni hagyományai című regénye is megjelent). A család a kor hírlapíróinak is szolgált témával: Beleznay Sámuelt például – aki a család számára 1805-ben megszerezte a grófi rangot – saját fia lőtte fejbe, szánt szándékkal.

alt


Az ifjabbik Sámuel ugyanis apja engedélye ellenére részt vett egy vadászaton. Az apa, hogy megtorolja fia engedetlenségét, deresre húzatta, a heves természettel megáldott fiú azonban annyira megharagudott apjára, hogy fejbe lőtte ősét. A jó kiállású ifjút, akit számos arisztokrata lány megsiratott, 1819-ben büntetésképpen lefejezték. A lelőtt apa másik fia, Ferenc sem volt nyugodt természetű, ő ugyanis 1835-ben lelőtt egy esküdtet, ám a család minden befolyását bevetve megóvta a börtöntől Beleznay Ferencet. Végzetét azonban nem kerülhette el: a szabadságharcban bevégezte földi pályáját. Mivel a Beleznay család eme vonala megszakadt az utódlás hiánya miatt, a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot Nyáry Antal és családja vásárolta meg. Pilis környéke bővelkedett a jó minőségű agyagban, amelyből a kastély építéséhez szükséges téglákat égették. Az épületben – amely a Mária Terézia korabeli kastélyok stílusjegyeit hordja magán – a mai napig megtalálható a barokk lépcső, szögletes alakú, bábos ballusztráddal. A kétoldalt tornyokkal közrefogott főépület belső udvarral rendelkezik, amelyben pihentető sétákat tehettek a család vendégei. Ma gyermekotthonként funkcionál a kastély.

Teleki-kastély, Gyömrő

Hild József tervei alapján készült az a kastély, amely például Illyés Gyula Különc című színművében is helyszínként szerepel. Itt éltek ugyanis a Teleki család tagjai, igen előkelő szellemi és társadalmi életet. A család tagja volt Teleki József, az MTA első elnöke, valamint Teleki Sámuel, aki például ritka növénykülönlegességeket telepített a birtokra. Szintén a családhoz tartozott a tragikus sorsú Teleki Pál miniszterelnök, vagy a honi nőnevelés zászlóvivője, Teleki Blanka. A kastély 1770 körül épült, amelyet 1847-ben Hild József terve alapján átalakítottak, így a XIX. század derekán három terem tagolta a negyven szobás kastélyt. A kastély utolsó lakói Teleki Tibor koronaőr és felesége, Alice – Széchenyi István unokája – voltak.

alt


(Ezen a ponton érdemes megjegyezni, hogy Teleki Tibor feleségét jegyzik az első magyar teniszbajnokként.) Az épület berendezését a biedermeier jellemezte, ám sajnos a bútorok többségének 1945 után – a szovjetek ész nélküli fosztogatásának köszönhetően – lába kélt, csakúgy, mint a páratlan nyereggyűjteménynek, a kuruc zászlógyűjteménynek, illetve a híres Teleki József-féle könyvtárnak. Felaprították a Teleki Sámuel által ültetett, több száz éves fákat. Az 1960-as évekre már tető sem állt a kastély felett, ám a Pest Megyei Tanács a hatvanas évek felújításánál sem különösebben figyelt a műemlékvédelmi szempontokra. Napjainkban 80 férőhelyes kollégiumként funkcionál a kastély, valamint sajátos nevelési igényű fiatalokat tanítanak itt.

Tisza-kastély, Geszt

A Tisza-család több birtokát elvesztette a török uralom alatt, ám később hiába nyerték meg a pert jogos jussuk visszaköveteléséért; más területeket, birtokokat kaptak kárpótlásul. Így kezdték meg 1761-ben Geszten a családi birtok kiépítését. A barokk stílusú épület L alakú kivitelezése során boltozatos helyiségeket kapott. 1851 és 1852 között itt élt Arany János, aki Tisza Lajos fiát oktatta költészetre. Egyes források szerint Arany itt írta az Ágnes asszony című balladáját, mert a birtokhoz közeli Korhány-pataknál látott egy megzavarodott nőt, aki véres ruhát mosott a patakban. Aranynak egyébként a birtok ura felajánlott egy berendezett szobát is a kastélyban, de a költő ragaszkodott a puritán erdei lakhoz. (Ezt a kis házikót 1944-ben lerombolták, nemrégiben azonban újjáépítve itt alakították ki az Arany János Emlékházat). A Tisza-kastélyhoz Tisza Lajos halála után néhány évvel terasz is épült, amely állítólag a Degenfeld-kastély teraszának a másolata. Az épületet a XX. század elején modernizálták: ekkor vezették be az áramot, a telefont, illetve a padlástérben hideg és meleg vizes tartályt helyeztek el. A Tisza-család kriptájában fekszik Tisza István néhai miniszterelnök (Tisza Kálmán fia), akinek koporsóját az 1980-as évek elején feltörték, és a koponyát eltulajdonították. A kastély teraszán pipázva, parkjában sétálva Tisza Kálmán és fia, Tisza István is az országot meghatározót döntéseken rágódhatott, ennek lehettek néma szemtanúi a szovjet és román csapatok II. világháborús pusztításai ellenére eredeti állapotukban megmaradt spaletták, kandallók, valamint a kastély egyetlen cserépkályhája. Külön érdekessége a kastély történetének, hogy itt alakították ki az ország első teniszpályáját. A leromlott állapotú épületben ma is általános iskola működik, 2019-ben, egy nagyobb felújítás után a református egyház szeretné birtokba venni oktatási, képzési centrumként, valamint látogatóközpontként, ahol a Tisza-család és a birtok történetét mutatnák be. 

Képek itt.

Kapcsolódó tartalmak

TÉNY-LEG? – 5+1 épület a tanítás jegyében

Miközben öntudatlanul nap-nap után elsétálunk mellettük, gyakran vágyakozunk arra, bárcsak láthatnánk a filmekből jól ismert létező vagy mozivászonra álmodott helyszíneket. Egykor szebb napokat látott kastély, barokk épület, híres építész palotája, neogót tanoda bőven akad Magyarországon, amelyek ma vagy régen kapcsolatban állnak/álltak az oktatással. Ezek közül válogattunk olvasóinknak, a rangsor felállításának műveletét szigorúan elkerülve.