Tény-LEG? – Sztárpedagógusok

Tanárok, akiknek népszerűsége túlmutat az iskola falain. Pedagógusok, akik nemcsak diákjaikra hatnak, hanem gondolataikkal, pályájukkal, vagy akár gesztusaikkal kiérdemelték a közfigyelmet. Van köztük olyan, aki több generációval szerettette meg a fizikát, van, akire a pedagógiai- és életbölcsessége miatt vagyunk kíváncsiak, és van, aki azért örvend világszintű népszerűségnek, mert egyéni módon üdvözli minden egyes diákját.

 

A képen karácsonyfadísz látható, best teacher felirattal

 

„A fizika  varázslója” – Öveges József professzor

Piarista szerzetes, pap, gimnáziumi fizikatanár és egyetemi oktató, az első Kossuth-díjasok egyike, de legfőképpen saját tudományágának népszerűsítője a korabeli elektronikus sajtóorgánumokban. A cikk szerzője is azon gyerekek közé tartozott, akiket lenyűgöztek a szuggesztív televíziós előadások és a varázslattal felérő fizikakísérletek. Öveges professzor olyan lelkesedéssel adta át ismereteit, hogy kedvünk támadt a háztartásunkban található eszközökkel a kísérleteket előállítani, és ha nem állt rendelkezésünkre valami szükséges elem, akkor megtaláltuk a saját barkácsmegoldásunkat. Tehát a professzor műsorai közvetve a gyermeki kreativitást is növelték.

 

Aki magára tetováltatta az élménypedagógia alapmondatát

Jocó bácsi, azaz Balatoni József, történelemtanár, az élménypedagógia egyik magyarországi prófétája, aki írásaival, facebook oldalával rengeteg szülőt, pedagógust és nem utolsósorban diákot inspirál, hogyan lehet a tanulást és a tanítást élvezetesebbé tenni. A szakmája érezhetően a szerelme is, sőt ez a szenvedély olyan erős, hogy az élménypedagógia egyik alapmondatát „No risk, no fun” („Kockáztatás nélkül nincs szórakozás.”) is magára varratta. Mindenképpen érdemes követni az emberarcú, közvetlen hangvételű, rengeteg szakmai és emberi tapasztalatot megosztó facebook oldalát: a Jocó bácsi világát.

 

Aki a pacsizást művészetté fejlesztette

2017 elején futótűzként terjedt az interneten a videó, amely azt mutatta be, hogy egy amerikai tanár, Barry White, hogyan üdvözöl becsöngetéskor egyéni kézrázással negyven kisdiákot. Magával ragadó ez a figyelmesség, főleg, hogy a közoktatás régi átka az, hogy nehezen jut minden egyes diák egyéniségére, személyiségére szabott figyelem. Barry White példája bizonyítja, hogy ez akár apró és mókás gesztusokkal is megoldható, ráadásul a tanár úr szerint nem is okoz gondot ennyi pacsivariációt észben tartani, elég az izommemóriára hagyatkoznia. A rituálét egyébként Barry White elmondása szerint LeBron James kosárjátékos ihlette, aki minden egyes csapattársát egyénre szabott koreográfiával köszönti.