Többszáz külföldi tanul magyarul nyári egyetemeinken

Azt hinnénk, kevesen vállalkoznak arra, hogy a nyarat a magyar nyelv tanulásának áldozzák. Az ezekben a hetekben zajló nyári nyelvi egyetemeink népszerűsége mégis meghazudtolni látszik ezt.

A képen egy egyetemi épület látszik, diákokkal.


Idén ünnepli fennállásának 90. évfordulóját a Debreceni Nyári Egyetem, mely nemcsak a legrégebbi, hanem a legtöbb diákot is oktató iskola ezzel a profillal. Csak a nyári kurzusokra mintegy kétszázan érkeztek Debrecenbe, de a Debreceni Egyetem nyelvi központja évközben is kínál intenzív nyelvtanfolyamokat, sőt, „kihelyezett” budapesti nyelviskolája is van. A diákok a két- vagy négyhetes tanfolyamok során intenzív nyelvi tréningen vehetnek részt, melyet többek között magyar fiatalokkal való tandembeszélgetés, filmvetítés, színházi előadás egészít ki. Belekóstolnak továbbá a különböző magyar tájegységek kultúrájába is: utaznak, ételkülönlegességeket próbálnak ki, népdalokat tanulnak meg.

A Szegedi Egyetem több évtizedes múltra visszatekintő nyári kurzusára a világ minden tájáról jelentkeztek. Akárcsak Debrecen esetében, itt is az egyetem Hungarológia Tanszéke biztosítja a szakképzett tanári gárdát. Részben az egyetemi kapcsolatok okán itt is több , külföldi egyetemeken magyar nyelvvel és országismerettel foglalkozó oktató vesz részt, hogy tökéletesítse tudását.. Jellemző továbbá, hogy azok a külföldi hallgatók, akik hamarosan valamelyik egyetemen kezdik meg tanulmányaikat, itt „alapoznak”. Hasonló keretek között, de kifejezetten az egyetemre ősszel érkező külföldi hallgatók számára rendezik meg a Pécsi Egyetem nyári nyelvtanfolyamát is. 

Budapesten is több lehetőség kínálkozik a magyar, mint idegen nyelv iránt érdeklődők számára. A 23. ELTE Magyar Nyelv és Kultúra Nyári Egyetem a differenciált oktatás mellett szintén sokszínű és élménydús programot kínál. A Balassi Intézet egyik fontos célkitűzése a magyar nyelv oktatása és kapcsolódó tankönyvek, interaktív oktatási segédanyagok publikálása. Évközben különböző nyelvtanfolyamokat, nyáron Nyári Egyetemet szerveznek: utóbbin önköltséges és ösztöndíjas formában is részt lehet venni, a kurzusok a Kárpát-medencén túli diaszpórában élő magyar származású diákok számára is nyitottak..

A tréningek intenzitásának és színvonalának köszönhetően még az abszolút kezdők is néhány hét után bátran szólalnak meg magyarul, továbbá a legtöbb tanfolyam elvégzését ECTS kreditekkel, tanúsítvánnyal, vagy sikeres vizsga esetén nyelvi bizonyítvánnyal is honorálják. Azonban a japán, kanadai, ausztrál, ecuadori, svéd és számtalan más nemzetiségű tanuló talán még többet gazdagodik az anyanyelvi környezetnek, a helyi nevezetességeknek és a magyar kultúrával való első találkozásnak köszönhetően.