„Tudat-törő” – Drogprevenció másképp

A drogfogyasztása a médiában is kitüntetett szerepet kap, és szakemberek, orvosok érdeklődésének is a középpontjában áll. A megelőzés veszélyeztetett korú fiatalok körében mindeddig hosszas előadásokkal történt. A XIII. kerületi Önkormányzat viszont korszerű megoldásnak adott teret, egy ingyenes drogprevenciós szabadulószobának.

alt


Mi a helyzet a drogokkal? 

A marihuána-fogyasztás már 6000 éves múlttal büszkélkedhet, elsőként a kínaiak termesztették a Cannabis sativát, majd 3000 évvel később már az ókori Egyiptomban is fogyasztották. A 20. században már jó néhány drog és pszichoaktív szer megjelent, melyeket népszerű, ismert művészek, írók, tudósok, sőt uralkodók – többek között Freud, Churchill és Csáth Géza – is használtak. A 21. században a drogkereskedelem olyan mértékben elterjedt, hogy szinte havonta lehet hallani újabb és újabb szerek megjelenéséről. 

A drog kifejezés magába foglal minden olyan mesterséges, vagy természetes alapú anyagot, amely a központi idegrendszert stimulálva megváltoztatja annak működését, örömérzetet kelt és függőséget alakíthat ki. (A meghatározás alapján az alkohol és a cigaretta is drognak minősül.)

A magyarországi drogfogyasztók számát nehéz meghatározni. Egyes kutatások adatai szerint a fiatalok mintegy 20 százaléka (vagyis minden ötödik) kipróbált már valamilyen kábítószert. Az utóbbi 5-10 évben megemelkedett a szakambulanciákon is a fiatalok száma, melynek egyik oka a piacon megjelenő új szerek (dizájnerek) dinamikus terjedése lehet. Magyarországon az első drogambulancia 1987-ben nyitotta meg kapuját, de napjainkban már számos szakintézmény és rehabilitációs központ várja a szenvedélyüktől megszabadulni kívánókat. Egyre több drogprevenciós program indul, amik az általános iskolás és a középiskolás korosztályokat célozzák meg. Elindultak a tűcsere-programok is, amelyek a Hepatitis-C és a HIV fertőzéseket igyekeznek megelőzni. Azonban minden igyekezet ellenére a szerhasználók egészségügyi ellátása a mai napig megoldatlan hazánkban. 

„Tudat-törő” szabadulószoba – a sztori

A szabadulószobák egyre népszerűbbek. A játékosoknak logikai feladványokat kell megoldaniuk ahhoz, hogy kijussanak a bezárt ajtó mögül. Fontos, hogy a résztvevők segítsék egymást, hiszen csak közösen szabadulhatnak ki a „fogságból”. Ezt ebben a kontextusban értelmezhetjük egyfajta szimbólumként is, hiszen a szenvedélybetegségek olyan komplex jelenségek, amelyet egy ember nem képes megoldani, segítségre van szüksége a szabaduláshoz, épp úgy, mint a szobában. 

Ez a szoba nem valamilyen misztikus és varázslatos tájra vezeti el a játékosokat, hanem egy elhanyagolt terhességből született, szétesett családban, magányosan felnövő drogfüggő életútját kell végigkövetniük. A fiatalok kb. 45-60 perc alatt megismerhetik a függő személy fontos életeseményeit, a szerhasználat rizikótényezőit, valamint a felépüléshez szükséges védőfaktorokat. A prevenció így személyes élménnyé válik, intenzív érzelmi közreműködéssel, kooperatívan valósul meg. 

A játékosok egy kisebb és sötétebb térből haladnak az egyre világosabb és megnyugtatóbb helyszínek (tudatszintek) felé. A fiatalokat (4-5 fős csoportokat) játék közben monitor, kamera és hangfalrendszer segíti, amelyet a prevenciós központ munkatársa kezel. A csoportokat a szakemberek nem direkt módon irányítják, – hiszen a fő cél, hogy önmaguktól ismerjék fel a problémákat, és találják meg rá a megoldást –, hanem csak elakadás esetén adnak instrukciókat a következő feladványhoz. 

A szabadulószobában szerzett tapasztalatokat a fiatalok elmélyíthetik a játékot követő beszélgetés során. 

A projektről…

A XIII. kerületi Önkormányzat Prevenciós Központjában megnyílt szabadulószoba nemzetközi szinten is egyedülálló, hiszen korábban nem volt példa még függőségi témát feldolgozó játékra. A projekt megvalósításának szakmai partnere a Nyírő Gyula Kórház OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ. Az ötletet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a XIII. kerületi Önkormányzat 3-3 millió forinttal támogatta. 

A projekt a kooperatív tanulás és az együttműködés elvén alapul, mivel játékos formában ismerhetik meg a fiatalok az egyes pszichoaktív szerek hatását, s közben a szociális kompetenciáikat is fejlesztik. A szabadulószobák másik speciális jellemzője, hogy a csapat (és a tagok) csupán egymásra és a megoldandó feladványokra figyelnek, ezáltal sokkal inkább át tudják élni az egyes élethelyzeteket, s a gyakorlati megoldások következményeként az ismeretek jobban el is mélyülhetnek. 

A program célcsoportja a szerhasználat szempontjából legnagyobb kockázatnak kitett 14-18 éves korosztály, akik az oktatási intézmények bevonásával, a drogprevenciós foglalkozások keretében juthatnak el a szabadulószobába. 

A szabadulószoba működését folyamatosan elemzik a szakemberek, értékelik a tapasztalatokat, és ennek eredményét a szakmai nyilvánosság elé tárják. 

+1 Drogprevenció a mobilon…

A Nyírő Gyula Kórház OPAI Drogambulanciája és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Kreatív Technológia Laborja közös prevenciós projektje, a „VoltEgySzer”. A projekt célja, hogy újszerű, a felhasználók számára is érdekes módon nyújtson segítséget mind a fiataloknak, mind a felnőtteknek. 

Az applikáció 6 modulon keresztül mutatja be az egyes szereket, azok kedvelt és nem kívánt hatásait, veszélyeit, valamint a megelőzés és a gyógyulás lehetőségeit.

Az applikációt az alábbi linkeken lehet letölteni: 

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mome.voltegyszer
Apple Store: https://itunes.apple.com/us/app/voltegyszer/id1102037499?l=hu&ls=1&mt=8