A Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciáján (TUDOK) jártunk

2018. február 16-17-én került megrendezésre a Kutató Diákok Országos Szövetsége és a Kutató Diákokért Alapítvány főszervezésében a TUDOK Társadalomtudományi Tematikus Konferenciája.  A gödöllői, Premontrei Szent Norbert Gimnáziumban tartott rendezvényre a TanTrend is kilátogatott.

alt


A Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciája a legtehetségesebb középiskolás tanulók egyik legrangosabb megmérettetési lehetősége, ahol a diákok önálló kutatómunkáikat mutatják be különböző szekciókban 10 perces előadás formájában. A februárban megrendezésre került Humán-és Társadalomtudományi Tematikus Konferencia 70 diákja Néprajz, élet és kultúrtörténet, Helytörténet, Történelem, Nyelvészet és irodalom, kommunikáció, Pszichológia, Szociológia szekciókban prezentálják kutatásaikat és azok eredményeit. Minden szekció legjobb előadásai részt vehetnek majd az áprilisi Kárpát-medencei döntőn is. A döntő legjobbjai az OKTV versenyekhez hasonlóan felvételi plusz pontokat is kapnak.

Kedves meglepetésként a Premontrei Szent Norbert Kórus műsorával kezdődött az ünnepélyes megnyitó. 

alt

 

Pappné Pintér Csilla Gödöllő város alpolgármestere köszöntötte a konferencia résztvevőit. Elmondta, hogy Gödöllő 2018-ban az ifjúság évét ünnepli, ezért örömét fejezte ki, hogy Gödöllő adhat otthont a rendezvénynek. Kiemelte a szülők és a felkészítő tanárok szerepét, akiknek megköszönte a munkáját, mert „nem egyszerű kamaszokat tudományos munkára rávenni” – fogalmazott. 

Takácsné Elek Borbála a Premontrei Szent Norbert Gimnázium igazgatója Kazinczy idézetével kezdte beszédét. „Jót, s jól – ebben áll a nagy titok” – emlékeztetett az igazgató asszony, majd végtelen kitartást kívánt a résztvevőknek, felhívva a figyelmet a kutatói pálya nehézségére.

Lekka Ákos a Kutató Diákok Szövetségének elnöke, három jelzőt emelt ki, mely minden, a konferencián résztvevő diákra igaz: elkötelezettség, kreativitás, fiatalos lendület. Fontos, hogy nem győztesekről és vesztesekről beszélünk itt, mert mindenki, aki itt van, már nyert – hangsúlyozta Lekka Ákos. A konferencia nem csak a versengésről, hanem kapcsolatok kialakításról is szól – tette hozzá, majd jó játékot, játékos vetélkedést kívánt a résztvevőknek. 

A TanTrend a Nyelvészet és irodalom, kommunikáció című szekció munkájába pillantott be. A versenyen indult tanulók számot adtak arról, hogy milyen komoly és kiterjedt kutatást végeztek. A zsűri egyöntetű véleménye alapján egy-egy előadás akár egy egyetemi hallgatótól elvárt szintű munkának is megfelelt volna.

alt

 

Kaposvár belvárosában található közterületi feliratok helyesírási hibáiról, szociolektus és dialektus együttéléséről az északkeleti országrészben, az angol nyelv szleng rétegének az oktatási lehetőségeiről, a „gésaság” különböző irodalmi megjelenéseiről és fogalmáról, valamint az amerikai televízióban megjelenő politikai szatíra műfajáról hallhattunk előadásokat.

alt


A tovább jutóknak sok sikert a döntőben, a most kimaradóknak pedig a zsűritől kapott szempontok megszívlelését, alapos kutatásokat és a kiválóság felé való elkötelezett, további törekvést kíván a TanTrend csapata!