Újabb 5 TED előadás, amit érdemes megnézni

Miért kellene későbbi időpontban kezdeni a tinik tanítását? Mi az a globális tanulási válság, és mit tehetünk ellene? Mit gondol Bill Gates a tanári pályáról? Segítenek-e a videójátékok a tanulási készségeink fejlődésében? Mit tanulhatnak az iskolák egy indiai börtönben zajlott programból?

A képen a TED logója látható.

Az előző cikkünkben magyar nyelvű előadásokból mazsoláztunk, most nemzetközi, magyarul is feliratozott prezentációkat ajánlunk a figyelmükbe. (Technikai segítség a magyar felirat gyors megtalálásához: a videók jobb alsó sarkában találnak egy szövegbuborékot, annak közepén három ponttal, erre az ikonra kattintva tudnak válogatni a feliratok közül.)

Tinédzserek és a reggelek

Wendy Troxel alváskutató arról beszél, hogyan alakul át a tinédzserek alvásritmusa, és miért romlik a teljesítéményük a kialvatlanság miatt az iskolában. Az is kiderül az előadásból, hogy egy tini számára mi lenne az első tanítási óra ideális kezdési ideje.

A globális tanulási válságról

Amel Karbour tunéziai származású oktatási szakértő osztja meg velünk a gondolatait arról, mit tehet a világ azért, hogy a jövőben egyre több gyerek részesedhessen minőségi oktatásban. Kitérve olyan fejlődő országok példáira, mint Vietnam, ahol a diákok teljesítménye a PISA teszten az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt.

Mi által lehetnek a pedagógusok jobb tanárok?

Bill Gates megindító TED előadása, arról hogy mennyire kevés építő visszajelzést, biztatást kapnak a pedagógusok, és hogy mennyire fontos lenne a visszacsatolás a pedagógusi pályán, hogy egyre jobb tanárokká válhassanak, akik ezt a hivatást választották.

A videójátékok és az agyunk

Daphne Bavelier agykutató laboratóriumi vizsgálatai azt bizonyítják, hogy a videójátékok fogékonyabbá tesznek a tanulásra. A játékok segítenek fókuszálni, javítják a felfogó képességünket, gyorsabban és hatékonyabban reagálunk általuk az új helyzetekre.

Meditáció egy indiai börtönben

Kiran Bedi az indiai, karizmatikus rendőrfőnöknő lendületes és lelkesítő előadásában osztja meg gondolatait az emberi felelősségről, a bűnmegelőzés lehetőségeiről és a meditáció pozitív hatásairól. Sok ember számára az iskola egyenlő a börtönnel, de Karin Bedi börtönprogramjából megannyi iskola tanulhatna.

 

Kapcsolódó tartalmak

TED: instant fogyasztható előadások

Inspirál, rácsodálkoztat, megdöbbent, elgondolkodtat – a TED több mint három évtizede kínál rövid, lényegre törő, élményalapú, könnyen emészthető előadásokat az antropológiától kezdve a matematikán át egészen a tipográfiáig, egy évtizede immáron az interneten is, felhasználók millióinak. A világhírű és kevésbé ismert előadók célja nem is az adott témában való elmélyülés, hanem az innovatív ideák terjesztése és az érdeklődés felkeltése.