Újabb ékkövek a TED kincsesbányájából

Hogyan válhat izgalmassá az orvosi egyetemek egyik buktató tárgya? Tiltsuk-e meg a gyerekeknek a kütyük használatát? Miért történhetnek meg fegyveres visszaélések az amerikai tanintézményekben? Miért ne szoktassuk arra lányainkat, hogy tökéletesek akarjanak lenni? Miért nehéz a fiúknak az iskolai beilleszkedés?

Újabb nagyszerű TED előadásokat ajánlunk olvasóink figyelmébe nevelés-oktatás témakörben. (Technikai segítség a magyar felirat gyors megtalálásához: a videók jobb alsó sarkában találnak egy szövegbuborékot, annak közepén három ponttal, erre az ikonra kattintva tudnak válogatni a feliratok közül.)

Izgalmas-e a szerves kémia?

Az ijesztően hangzó tudományág, ami – ahogy az előadásban is elhangzik – számos orvostanhallgató vesztét okozza, Jakob Magolan előadásában színessé és izgalmassá válik. Ha egyszer megnézi az érdeklődő ezt a videót, talán sose felejti el, hogy mit jelent ez: HONC-1234.

Hogyan vethetünk véget az értelmetlen erőszaknak?

A fenti kérdést Diane Wolk-Rogers történelemtanárnak tették fel diákjai a 17 áldozatot követelő parklandi lövöldözés után. A megható előadásból kiderül, miért lehetséges a fegyveres erőszak ma az Egyesült Államokban és persze az is kiderül, hogy létezik-e megnyugtató válasz a fenti kérdésre.

Gyerekek és a kütyük

Gyermekműsorok szakértője, Sara DeWitt szerint újra kellene gondolnunk, mennyire valósak azok az aggodalmak, hogy a gyermekeink személyiségfejlődését az okoseszközök akadályozzák, sőt a digitális világ számos lehetőséget rejt, melyeket kiaknázva a gyerekek okosabbá, tanultabbá, gyakorlottabbá válhatnak.

Miért fontos a lányokat kockázatvállalásra tanítani?

Reshma Saujani 33 évesen 2012-ben indult New York városában a kongresszusi képviselői választáson, melyen nem jutott be a washingtoni Capitoliumban ülésező törvényhozó testületbe. Az előadása viszont nem a saját kudarcáról szól, hanem arról, hogy mennyire visszatartja a nőket a neveltetésükbe kódolt perfekcionizmus attól, hogy igazán bátor döntéseket hozhassanak.

Mit kellene megváltoztatni ahhoz, hogy a fiúk szeressenek iskolába járni?

Ali Carr-Chellman szerint szinte mindent. A mai iskolák nem feltétlenül a fiúknak valók, jól kell viselkedni, szépen kell fogalmazni. Ali Carr-Chellmann szerint a mai rendszer azt várja el a fiúktól, hogy viselkedjenek jó kislány módjára. Hogyan lehet ezen változtatni? Hogyan fejlődhetnek az iskolai keretek közül a fiúk ugyanolyan eredményesen, mint a lányok?

Kapcsolódó tartalmak