„Végig kell gondolni azt, hogy miről is szól az egészség!”

A Gondolkodj Egészségesen! program 2006 őszén indult, az alapító Bácskai Márta személyes indíttatásából, a címben olvasható alaptézisből kiindulva. Napjainkban már ezernél is több óvoda csatlakozott a kezdeményezéshez, amely egyfajta egészségtudatos szemléletmód kialakítását jelenti, nemcsak az óvodákban, hanem a szülők bevonásával az otthoni mindennapokban is.

alt


Az tudatos életmódra, testi-lelki egészségre való nevelés lényege, hogy ezt minél korábban, már az óvodai évek alatt kialakítsák a gyermekekben és a szülőkben egyaránt, hiszen a program megálmodói szerint abból a kisgyermekből válik egészséges felnőtt, aki korán megismeri a feladatot, valamint a lehetőségeket, amelyek a cél megvalósításához szükségesek. Egy óvodás  kisgyermek személyisége ugyanis még „olyan, mint egy palánta: ha jó táptalajt, vizet és egyedi, személyre szabott gondoskodást kap, akkor kivirul és hatni képes” – vallják a Gondolkodj Egészségesen! (GE) program alapítói. A kezdeményezést ismert személyiségek támogatják arcukkal, valamint szakemberek és különböző támogatók – például nagyobb szervezetek, alapítványok. Egy évente megújuló, tizenegy fejezetből álló kiadványban foglalják össze a hasznos ismereteket, a lehető legváltozatosabb területről -  táplálkozásról, higiéniáról, környezetvédelemről – nyújtva információkat. Évről-évre egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez: jelen pillanatban 310.000 család, 1.600 óvoda érintett, valamint 250 pedagógus vett részt képzésben.

A Gondolkodj Egészségesen! program ugyanis 30 órás akkreditált képzéseket tart olyan pedagógusok számára, akiknek szintén fontos, hogy a gyerekeknek és szülőknek minél szélesebb skálán tudjanak segíteni. A zeneterápiás mese-báb képzés során például arról kapnak tájékoztatást, hogy a mindennapokban megjelenő konfliktushelyzetek feldolgozását hogyan kezeljék összművészeti eszköztárral (például zene, báb, mese segítségével). A képzésről – amelyet az óvodás korú gyermekkel foglalkozó, nemcsak pedagógus végzettségű felnőtteknek ajánlanak – olyan tanúsítványt kapnak a résztvevők, amely a hétévente kötelezően teljesítendő 120 órába/kreditbe is beszámíthatóak. A zeneterápiás foglalkozásokban azokat a készségeket fejlesztik, amelyeket már Kodály Zoltán is fontosnak tartott: a zene segítségével ugyanis a gyermeknek nemcsak olyan képességei fejlődnek, mint a ritmusérzék, a figyelem, de kreativitása, kifejezőképessége is előremutatóan alakulnak. A mese-báb képzésben a szociális kompetenciák fejlesztésével kapcsolatban kapnak fontos információkat, ismereteket a pedagógusok, míg a mozgás, tánc a testkoordináció mellett személyiségformáló hatással is bír.

Évente rendeznek Óvónő-találkozót, ahol a szakmai előadásokon kívül a pedagógusoknak lehetősége nyílik arra, hogy a programon belüli tapasztalataikat is kicserélhessék egymással.

A Gondolkodj Egészségesen! program minden évben eljuttat a részt vevő óvodák számára olyan környezetbarát anyagból készül, úgynevezett „Egészségzsákokat”, amelyekben nemcsak hasznos ismereteket tartalmazó füzetek (a játszótéri etikett bemutatása rajzokkal) és kiadványok szerepelnek – amelyek a szülőknek is igen nagy segítséget jelentenek például speciális étkezést igénylő gyermeknél -, hanem olyan élelmiszer termékminták, amelyek szintén az egészséges életmódot szeretnék propagálni. Szakemberek egyöntetű véleménye szerint kisgyermekeknél hangsúlyozottan fontos a rendszeres gyümölcs- és zöldségfogyasztás kialakítása, megszerettetése, ezért például olyan füzetekből is tájékozódhatnak a szülők, amelyek abban segítenek, hogy változatos formában ismertessék meg e gyermekkel az almát vagy a brokkolit. Az Élménykonyha elnevezésű programon belül tápláló és egészséges alapanyagból készítenek ételeket, ezzel is a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára fókuszálva – amelyet többek szerint kisiskolás korban már késő elkezdeni.

A szülők tapasztalatcseréje szintén hasznos és fontos a gyermekkel történő együttélés során, ezért ennek előremozdítására a programon belül klubokat szerveznek a szülők számára, sőt, úgynevezett egészségnapokat. Az első ilyen egészségnap például, amelyet a Margitszigeten szerveztek, a 2007-es év legnagyobb, gyermekeknek szóló eseménye volt. 

Novák Péter zeneszerző, szövegíró, televíziós műsorvezető támogatásával született meg a Gondolkodj Egészségesen! dal, amely szintén a kezdeményezés népszerűsítését segíti. Novák szerint ugyanis „a társadalom akkor társadalom, ha társak vannak benne, és összefogásra képes, és ha ezt a dolgot időben plántáljuk a gyerekekbe, akkor ez egy pozitív dolog lesz.”

A korábban már említett tapasztalatcsere szélesebb kört célzó kiterjesztéséhez az ismereteket az Interneten is megosztják a szülőkkel és óvodapedagógusokkal, akiknek ezen kívül hírleveleket állítanak össze újdonságokról, tapasztalatokról, többek között a programot segítő Dr. Bakonyi Annával készített interjúval az intézményi nevelés és szerepvállalás felelősségéről.

Az alapítóknak fontos a program eredményeinek mérhetősége, a visszajelzés, ezért megkezdték ezeknek az információknak a feldolgozását is, melynek szintén az a célja, hogy minél több intézménybe eljusson a kezdeményezés. Egyelőre a nagykovácsi Kispatak Óvodában mérik a kézzel fogható eredményeket, egy Gondolkodj Egészségesen! programban részt vevő csoport és egy, úgynevezett kontrollcsoport részvételével, egy teljes év követésével, 57 gyerek, 49 szülő és 4 óvodapedagógus bevonásával. A felnőtteket kérdőívekkel és interjúkkal „mérik”, míg a gyerekeknél inkább az intézményen belül folyó játéktevékenység során mérik a kompetenciákat, eredményeket. Mindennek az a célja, hogy megfigyeljék az eltéréseket a GE és a kontrollcsoport között. A mért eredmény a pedagógusoknak is fontos visszajelzés arról, hogy az eddig megtett úton érdemes-e tovább haladni, vagy érdemes itt-ott változást bevezetni a napi munka során, netán segítségül hívni egy választott képzést, esetleg az ott átélt tapasztalatokat valamelyik szakmai rendezvényen bemutatni.

Az alapítóknak, a szakembereknek, a szülőknek, és nem utolsó sorban a pedagógusoknak tehát az az elsődleges VAGY legfontosabb célja, hogy a GE! program kapcsán megszerzett tudást, ismereteket a lehető legmagasabb szinten alkalmazzák a hétköznapokban annak érdekében, hogy a gyermeket egy komplex eszköztár felhasználásával a megfelelő testi-lelki fejlődésben részesíthessék.

További érdekességekért, képzési információkat, a programhoz történő csatlakozásról szóló információkért érdemes ellátogatni a www.gondolkodjegeszsegesen.hu weboldalra.