Vélemény – Kipróbáltuk a Darts Matekot, többet vártunk

Amióta van olyan magyarországi tévécsatorna, ami közvetíti a darts sportág legnívósabb versenyeit, azóta megtanultuk, hogy mit jelent, ha a riporter „száznyolcvanat” kiabál, és többek között a versenyek körül kialakult hájp miatt is nagy várakozással próbáltuk ki a gyerekeknek fejlesztett Darts Matek programot. A szoftver az éppen számolni tanuló  gyerekeket célozza meg, valószínűleg ezért nem szórakoztunk olyan jól.

A programról

A Darts Matek program ötlete Székely „Penge” Pál, válogatott darts játékos fejéből pattant ki, a fejlesztés a Microsoft támogatásával valósult meg. A játék/taneszköz ingyenesen letölthető a Windows Store-ból, legalább Windows 8.1-es operációs rendszer kell csupán hozzá. A nyíldobálás sportágat és a matematikatanítást ötvöző szoftver segítségével a gyerekek játékos formában sajátítják el az alapműveleteket, gyakorolhatják a fejben számolást, fejleszthetik memóriájukat és ismerkedhetnek meg a darts szabályaival.

A program „tantervbe nem fog bekerülni, abban biztos vagyok, ellentétben Angliával, Hollandiával, ahol dartsórákat tartanak, viszont a cél az, hogy a matematikatanárok, illetve -tanítók a matematika tanításához használják ezt a szoftvert, ami dartsalapokon nyugszik, és annak meg nincsen akadálya jelen pillanatban” – mondta Székely „Penge” Pál.

Mit tud a Darts Matek?

A program ötféle játékot ismer, melyek a számolós feladatok, táblaszínezés, szektor puzzle, szám puzzle és szám megnyomása nevekre hallgatnak. A legkisebbeknek a puzzle jellegű és a színezős feladatok lehetnek érdekesek, ezekhez nem kell számolni sem tudni, bár abban nem vagyunk biztosak, hogy hosszan lekötik a gyerekek figyelmét. Egyszer-kétszer talán érdekes lehet kiszínezni egy darts táblát, de nem gondolom, hogy ez lenne a program legsikerültebb eleme. 

A képen a Darts Matek program látszik.


A számolós feladatok már jobban megmozgatták az agyat, a szám puzzle feladat viszont azon túl, hogy a memóriát fejleszti, a matematikai kompetenciát szerintünk aligha edzi, itt hamar érdeklődésünket is vesztettük a feladat iránt. Ez inkább leendő darts játékosoknak lehet hasznos, mert megtanítja, hogy mely értékek hol vannak a táblán, bár abban vannak kétségeink, hogy egy darts játékosnak készülő diák  inkább a programot használná ahelyett, hogy élőben játszana. A „szám megnyomása” feladat viszont jól elszórakoztatott minket, pörgős, gondolkodós, egyszerű, valóban hasznos, fejszámolásra ösztönző része ez a programnak.

Hiányzik az élmény

A Darts Matek összességében egy jó ötlet megvalósítása, viszont nagy hiányossága, hogy éppen a nyíldobás élménye maradt ki a szoftverből, pont az, ami vonzóvá teszi a sportot/játékot a fiatalok és az idősebbek körében is. Iskolai alkalmazásra alkalmas a program, kétségtelenül lehet vele gyakorolni a matematikaoktatást is és színesebbé tud tenni egy-egy tanórát, feltéve, ha az iskola rendelkezik a megfelelő IKT eszközökkel, hogy használhassa a programot. 

Ha a fejlesztők tudnák injektálni a nyíldobás ügyességi elemét is a Darts Matek programba, akkor biztosan szélesebb réteget is meg tudnának szólítani vele, és felnőttek, vagy kamaszok számára is érdekesebb lenne a program. Nem kellene sok, elég lenne például a Fat Bat Studio által fejlesztett Íjászat Bajnokság nevű applikáció működéséből meríteni ötletet, és máris élményszerűbb lenne a program.