Vigyázz a vízre!

Március 22-én ünnepeltük a Víz világnapját. Számos nagyszerű kezdeményezés, többek között a Fenntarthatósági Témahét programjai is felhívták a figyelmet arra, hogy a Föld ivóvíz kincse nem örökéletű, és már most is sok olyan hely van a bolygón, ahol nem magától értetődő, hogy mindenki hozzá tud jutni tiszta ivóvízhez.

alt


Alapjog?

Egészen biztosan az lenne az ideális, ha a tiszta ivóvízhez való jog egyfajta alapjog lenne, amely hozzátartozik az emberi méltósághoz. A Föld lakóinak közel az egyötöde él vízhiányos területeken, itt az emberek, állatok, növények sem jutnak elegendő vízhez. Az elegendő víz mennyiség sok mindennel összefügg, ugyanis ha víz hiányában a növény és állattenyésztés korlátozott, akkor az ott élők nem jutnak elegendő élelemhez sem. A víz számos módon elengedhetetlen életünkhöz: tiszta ivóvíz, helyes higiéniai gyakorlat, WC használat, kézmosás, csatornázás és még sorolhatnánk azokat a dolgokat, melyek a betegségek megelőzéséhez és a gyermekek egészséges fejlődéséhez is kiváltképp fontosak.

Vízlábnyom

A közvetett vízfogyasztás jelentős mértékben növeli vízlábnyomunkat. Például egy csészényi kávé termelése, feldolgozása, szállítása 140 liter, 1 kg marhahúsé átlag 13 000 liter vizet emészt fel az állatok etetésére használt termény vízigényét is beleértve, mire asztalunkra kerül. 1 pohár tej előállítása 200 liter vizet, 1 szelet kenyér 40 liter vizet, 1 szem alma termesztése 70 liter vizet, 1 darab hamburger 2400 liter vizet, 1 farmernadrág gyártása 8000 liter, 1 darab mikrochip előállítása 32 liter vizet igényel. (Összehasonlításként: egy teli fürdőkádnyi víz 140 l, ennyit igényel 1 csésze kávé előállítása.) (Forrás)

Ha tudatosan odafigyelünk rá, akkor apró dolgokkal tudjuk csökkenteni a saját vízlábnyomunkat. Például nem folyatjuk hosszan a vizet a csapból, ha egyébként nem szükséges. Fürdésnél, kézmosásnál, fogmosásnál is lehet spórolni a vízzel. Van olyan zuhanyfej is a piacon, ami szinte porlasztja a vizet, így sokkal kevesebb is elég belőle egy fürdéshez. Ha emellett a fogyasztói szokásainkon is változtatunk, az igazán nagy különbséget jelenthet, ugyanis egy egyszerű példával élve, ha 1 milliárd fogyasztó mindegyike 2 új pamutpólóval kevesebbet vásárolna évente, az így megtakarított víz árával 4,6 millió ember éves élelmezését lehetne fedezni. Elgondolkodtató, igaz?

Tanórán is

Mivel a Fenntarthatósági Témahétnek is a víz volt az egyik témája, így több kiváló óraterv és mintaprojekt is elérhető az oldalukon. Vigyük be bátran a környezet, az osztályfőnöki, a földrajz, a biológia, de akár a kémia órára is a víz témát!