A Világ Legnagyobb Tanórája nyitórendezvényén jártunk

Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A Világ Legnagyobb Tanórája az első globális oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani.

A képen jelentkező gyerekek láthatóak.


A Világ Legnagyobb Tanórája idén 2017. szeptember 18–24. között harmadik alkalommal kerül megrendezésre, amelynek szervezésére és lebonyolítására az Emberi Erőforrások Minisztériuma a PontVelem Nonprofit Kft.-t bízta meg.


A program előkészítésében és támogatásában a következő szervezetek vettek részt: UNICEF, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága, Új Nemzedék Központ (ÚNK), Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, Telenor, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), Mintamenza program. A szervezők ebben az évben is kijelöltek a 17 Globális Cél megismertetése mellett kiemelt témákat. Idén a tudatos táplálkozás, a felelős élelmiszerfogyasztás és az ezzel kapcsolatos fenntarthatósági témák kerültek a középpontba.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben megrendezett megnyitón közel száz általános és középiskolás diák jelent meg, akik érdeklődése és aktivitása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ne pusztán egy érdekes konferencián érezzük magunkat, hanem egy rendhagyó tanítási napon. Mindegyik előadó felé záporoztak a kérdések, és a beszédek dialógusokká váltak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma részéről Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, nemzetközi ügyekért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlevőket. Beszédében kiemelte, hogy jelen pillanatban Magyarországon egymillió gyermek eszik a közétkeztetésben, és bár az egészséges életmódra való nevelés legfőbb terepe az otthon, mégsem elhanyagolható, hogy a bölcsődében, óvodában, iskolában mit fogyasztanak a gyerekek. Az államtitkár asszony elmondta, hogy egy átlagos magyar évente 70 kilogramm élelmiszerhulladékot termel, ami jól mutatja, hogy rendkívüli probléma az ételpazarlás. Novák Katalin említést tett arról is, hogy új szabályozás lépett hatályba a menzákon, a gyerekek több halat, gyümölcsöt, tejet fogyaszthatnak. Beszámolt arról is, hogy nemrég lezárult a Menő menzák az iskolákban pályázat, melynek köszönhetően a menzák támogatást kaphatnak arra, hogy egyrészt egészségesebb menüt tudjanak hétről-hétre kínálni a tanulóknak, de ezen túl az étkezés körülményeit is fejleszthessék, például szebb abroszokat szerezhessenek be.  Novák Katalin a gyerekektől a következő szavakkal búcsúzott: „Azt kívánom nektek, hogy ne csak egészséges gyerek legyen belőletek, hanem egészséges felnőtt is.”

Dr. Nobilis Márton az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője rövid köszöntőjében elmesélte, hogy nagycsaládban nőtt fel, és gyerekkorában minimum fél kilogramm kenyeret kellett volna kidobniuk, hogy naponta friss pékárut ehessenek, de erre a pazarlásra édesanyja soha sem volt hajlandó. Kiemelte, hogy kisgyerekkorban lehet megtanulni, hogyan lehet tudatosan és egészségesen táplálkozni.

Matolcsy Miklós a PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta a Világ Legnagyobb Tanórájának a programját. Kiemelte, hogy 160 ország iskoláiban foglalkoznak az erre kijelölt tanórákon az ENSZ által kitűzött globális célokkal. „
Ha ez a 17 cél teljesül, akkor a ti életek 10-20 év múlva sokkal jobb lesz.” – szólította meg Matolcsy a résztvevő diákokat. A PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felsorolta a kérdéseket is, amiket a Világ Legnagyobb Tanórája igyekszik most körbejárni: Mi is van a tányérunkon? Honnan származik az élelmiszer, amit eszünk? Mekkora utat tett meg az adott ennivaló, hogy eljusson az asztalunkra? Mennyire terheli túl a környezetet az élelmiszer csomagolása? Mennyire van vegyszerrel kezelve? Mennyire egészséges? Mennyi étel marad a tányérunkon?

Matolcsy Miklós ismertette a Világ Legnagyobb Tanórája kapcsán a három korosztálynak kiírt pályázatokat is. Alsó tagozatosoknak a “MESETÁL” rajzpályázatot írták ki, mely az étkezési szokások megismerését célozza. A gyerekeknek egy általuk választott mesét kell illusztrálniuk, amely a táplálkozással kapcsolatos, pl. Kőleves, A kis gömböc, A só. Felső tagozatosoknak a „Sztárzöldség” interjúpályázatot ajánlja a PontVelem Nonprofit Kft.: a diákoktól egy kreatív fogalmazást várnak, amelyben interjúszerűen „párbeszédet” folytatnak egy általuk választott zöldséggel és felfedik annak összes titkát. Szeretnék, ha az interjúból kiderülne a sztárzöldség számos jótékony hatása, származása, életútja, fellelhetősége vagy akár éppen olyan tulajdonsága, amitől óvakodnunk kell. Az „Ökobuli” tervezőpályázaton minden középiskola minimum 3 fős csoportja részt vehet. Ebben egy olyan rendezvényt kell megtervezniük, amely megfelel a fenntarthatóság követelményeinek. A legjobb bulitervek támogatást kapnak a megvalósításukhoz.

A Világ Legnagyobb Tanóráján felmérést is készítenek a tanulók körében. Az online
kérdőívet, melyben többek között a saját iskolai menzájukat is értékelhetik a diákok, 2017. október 2-ig lehet kitölteni.

Dr. Soós Gábor az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának főtitkára arról beszélt, hogy a táplálkozásnak van egy fontos kulturális örökségi vonatkozása is. Kutatások tükrözik, hogy az emigrációban élők, ha minden más gyökerüket – például az anyanyelvüket – el is vesztik, még mindig főznek olyan ételeket, melyek a hazai ízeket idézik. Az UNESCO a szellemi kulturális örökség részének tekinti többek között a francia ünnepi étkezést és az arab kávézási szokásokat. A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén is szerepelnek gasztronómiai hagyományok: a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya; a molnárkalács borsodnádasdi hagyománya; a szilvalekvár főzés szatmár-beregi hagyománya.

Dr. Tausz Katalin gyermekjogi vezető, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány képviseletében arról beszélt, a FAO legfrissebb adataira hivatkozva, hogy míg a tavalyi évet megelőző tíz évben globálisan csökkent az éhezők száma, 2016-ban ez a szám, sajnos, újra növekedni kezdett. Az 5 évesnél fiatalabb gyermekek közül ma szerte a világon 155 millió alulfejlett, ebben a korosztályban 52 millióan szenvednek krónikus legyengülésben, és 41 millióan túlsúlyosak, ami szintén sok esetben az alultápláltság, a kiegyensúlyozott táplálkozás hiányának a jele. Dr. Tausz Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy ezzel a globális problémával a világ leggazdagabb országai is küzdenek, hiszen az ezekben az országokban felnövő gyerekek közül is minden 8-ik alultáplált. A gyermekjogi aktivista Nelson Mandela szavaival búcsúzott el a közönségtől: „Egy társadalom lelkülete leginkább abban mutatkozik meg, ahogy a gyermekeivel bánik.”

Kutas István a Telenor Magyarország Zrt. vállalati kommunikációs igazgatója arról beszélt, hogy cégének az egyik legfontosabb célja, hogy a gyerekek képesek legyenek a mobilinternetet tanulásra is használni, valamint alapvető ismeretekhez is jussanak a biztonságos internetezésről. Kutas István beszéde végén a színpadra hívta Kálmán Kristófot, a Telenor Youth Summit 2013-as győztesét, aki olyan technológiai újításokat mutatott be, melyek képesek lehetnek megoldani az ételpazarlás problémáját.

A jelenlevő tanulók nagy örömére a szervezők bábszínházi előadással is kedveskedtek a közönségnek. A Ládafia Bábszínház a „Só” című népmesét dolgozta fel. A diákokra a délután folyamán a tudatos táplálkozással kapcsolatos interaktív foglalkozások vártak még.

Kapcsolódó tartalmak

Hamarosan indul Világ Legnagyobb Tanórája, 2017-ben is!

Idén – szeptember 18–24. között – már harmadik alkalommal kerül megrendezésre a nagysikerű Világ Legnagyobb Tanórája program. 2017-ben a tudatos táplálkozást, a felelős élelmiszerfogyasztást és az ezzel kapcsolatos fenntarthatósági témákat járják körül a diákok és a pedagógusok közösen. A program részleteiről kérdeztük Néder Katalint, a PontVelem Nonprofit Kft. oktatási vezetőjét.