„Vissza akarjuk adni az olvasás élményét”

Bejutott a Chivas startupversenyének május végén megrendezésre kerülő amszterdami döntőjébe a vakoknak és gyengénlátóknak olvasókesztyűt fejlesztő magyar csapat, a GlovEye. A magyar startup projektmenedzserét, Csathó Ábelt többek között az elmúlt időszakban megvalósult fejlesztésekről és a piacra lépés rögös útjáról faggattuk.

A képen a GlovEye okoseszköz látható
A kép a pcforum.hu oldalról származik.


 

A GlovEye egy olyan okoseszköz, amely egy kamera, egy szövegfelismerő applikáció és egy, a kesztyűbe épített Braille-panel segítségével tetszőleges nyomtatott szöveget a látássérült felhasználók ujjbegyére tud juttatni. Honnan jött az ötlet?

Klinkó Krisztián, a GlovEye társalapítója a buszon utazva lett arra figyelmes, hogy egy vak ember felolvasóprogram segítségével próbálta használni a telefonját, ami nem csak az utazásban akadályozta őt, de a legfontosabb érzékszervét is teljesen lefoglalta: a hallását. Olyan megoldást kezdtünk el keresni, amely nem hangalapú. Krisztián később egy zenésztársának is felvetette a problémát, így született meg az ötlet.

Hogyan lehetne összefoglalni a GlovEye küldetését?

Az a célunk, hogy visszaadjuk a vakok és gyengénlátók számára az olvasás élményét, s ezáltal jobban integráljuk a látássérült embereket a társadalomba.

Május végén lesz a Chivas nemzetközi versenye, ahol 27 startup fogja összemérni tudását. Mit várnak az amszterdami megmérettetéstől? Mennyire ismerik a többi csapat munkáját?

Nem igazán foglalkozunk a többi vetélytárssal, és nem szeretnénk esélyt latolgatni sem. Néhány csapat munkáját ismerjük csak, van köztük olyan, amely a mi fejlesztésünkhöz hasonlóval rukkolt elő – ez az eszköz azonban csak a PDF-fájlokkal működik, a miénkkel viszont bármilyen nyomtatott szöveget be lehet olvasni.

Tavaly májusban Seattle-ben, a Microsoft diákoknak szóló rangos versenyén, az Imagine Cup nemzetközi döntőjén szerepeltek. Milyen fejlesztés történt az elmúlt szűk egy évben? Milyen visszajelzések érkeztek az érintettektől?
 
Az elmúlt egy évet a közvélemény számára nem túl látványos történések jellemezték. Ez az időszak főleg az útkeresésről szól, csapatunk pedig új tagokkal bővült – kissé a kényszer hatására is. Ami pedig a fejlesztéseket illeti, egy hét múlva le fogjuk tudni kicsinyíteni az okoseszközt. Így egy olyan kompakt eszközünk lesz, amely saját akkumulátorral fog rendelkezni. Mivel a csapatunkban nincsen érintett, ezért a termék fejlesztése végig a látássérültek bevonásával történt, teljesen rájuk hagyatkoztunk, és figyelembe vettük az ő meglátásaikat.

Mikor várható, hogy az olvasókesztyű végre a piacon is megjelenik? Lehet már tudni, hogy mennyibe fog kerülni az eszköz?

Volt olyan terv, hogy már nyáron piacra tudunk lépni, de ezt el kellett napolnunk. Most azt mondanám, hogy még idén, talán év végén kereskedelmi forgalomba kerülhet a termék. Nagyjából 100 ezer forint lesz az ára, ám ha sikerül orvosi eszközzé minősíteni a fejlesztésünket, akkor társadalombiztosítási támogatással ez még olcsóbb lehet. Ez ügyben már jártam az Egészségügyért Felelős Államtitkárságon is, de sajnos az átminősítés nem egyszerű folyamat.

Az elmúlt évek a magyar innovációk nemzetközi sikereitől volt hangos. Mit üzen Ön szerint a magyar startupok sikere?

Nagyon sok tehetséges fiatalt ismerek, akiknek nagyon jó ötleteik vannak. Érdemes próbálkozni, de a legfontosabb, hogy ezek az ötletek meg is tudnak valósulni. Mindez azt is üzeni szerintem, hogy Magyarországról is lehet komoly sikereket elérni.