Yelon működés közben – Interjú Molnár Zsuzsanna projektvezetővel

A Yelon hiánypótló szerepet tölt be a szexuális edukáció terén. A fiatalok számára könnyen elérhető, hiteles forrása a szexualitással, szerelemmel, testi változásokkal kapcsolatos információknak, olyan kérdésekkel kapcsolatban is, amit személyes helyzetben nem tenne fel az érdeklődő.

alt


Egy korábbi cikkünkben bemutattuk a Yelon szexedukációs oldalt és alkalmazást, ami a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja. Kétféle szolgáltatást nyújt a fiataloknak, egyrészt a chat felületen névtelenül tehetik fel kérdéseiket és az éppen ügyeletes, képzett önkéntes hiteles információkkal segíti ezek megválaszolását. Másrészt korosztály és célcsoport alapján válogatva különböző ismeretterjesztő cikkek találhatók a kamaszokat gyakran foglalkoztató témákban. 

A Yelon oldal működésével előtérbe kerülő tapasztalatokról Molnár Zsuzsanna projektvezetővel beszélgettem. 

Hogyan találják meg a fiatalok a Yelont? 

Kifejezetten erre irányuló vizsgálatunk egyelőre nincsen, úgy látjuk, hogy elsősorban a közösségi oldalakról érkeznek a felhasználók, de a beszélgetésekből kiderül, hogy ajánlják is egymásnak a chatet a fiatalok, illetve keresés alapján is megtalálnak bennünket, és a szülőktől halljuk, hogy ők is szeretik az oldalt és ajánlják a gyerekeiknek.

Milyen témákkal kapcsolatban keresnek segítséget a fiatalok a chaten keresztül? 

Elsősorban a szerelem és a szexualitás érdekli a kérdezőket, de ezek kapcsán sokszor a félelem és a szorongás is feltűnik a beszélgetésekben. A témák változatosak: megjelennek a fogamzásgátlást, menstruációt, önkielégítést, kamaszkori változásokat érintő kérdések, a szexuális együttlétet követően a terhességtől való félelem. Érkeznek kérdések azzal kapcsolatban, hogy „normálisak-e” a kamaszkori testi változások, milyen lesz az első alkalom, mit hogyan kell csinálni, mi történjen, ha a partner szeretne valamit, amit a chatelő nem, hogyan lehet választani két fiú vagy lány közül, honnan tudhatjuk, hogy tetszünk valakinek és hogyan hozhatjuk ezt valakinek a tudomására, és még számos olyan kérdés, amely általában foglalkoztatja a kamaszokat. A weboldalunkon igyekszünk cikkekkel is reflektálni ezekre a kérdésekre, témákra. Ami figyelmet érdemel, hogy megjelenik a leterheltség, a magány, a kiközösítettség érzése is a chaten, illetve találkozunk erőszakos eseményekkel, családon belüli elhanyagolással, bántalmazással, szexuális abúzussal is. Sokan nem tudnak mással beszélgetni az őket foglalkoztató kérdésekről, félelmekről, problémákról, ezért keresnek meg minket.

Van-e ezeknek a beszélgetéseknek általános menete, vagy folyamatossága? 

A chat anonim, a „hívókat” nem tudjuk azonosítani, így azt sem tudjuk, hogy korábban „jártak-e” már nálunk, kizárólag abban az esetben, ha ők maguk jelzik, hogy már beszélgettek valakivel a Yelonon. A gyerekek, fiatalok véletlenszerűen érkeznek az ügyelőkhöz, és legtöbbször nincs is szükség arra, hogy több alkalommal visszatérjenek, mert egy beszélgetés keretében sikerül megfelelő információhoz, válaszhoz jutni. Van azonban olyan is, aki többször visszatér, leginkább akkor, ha nehezebb témáról van szó, és több beszélgetés kell ahhoz, hogy meg tudja osztani velünk azt, ami történik vele, illetve van, aki ugyanazzal a kérdéssel jelenik meg nálunk más-más időpontokban, valószínűleg többféle véleményt, szempontos szeretne hallani.

A Yelon hiánypótló kezdeményezés, amihez névtelenül, így következmények nélkül fordulhatnak a fiatalok kérdéseikkel, illetve a felnőttektől meg nem kapott információkat is pótolja. Van-e olyan szelete a szexuális nevelésnek, amiben mégis jobb lenne, ha a felnőttek (szülők, tanárok, iskolapszichológusok) nagyobb részt vállalnának? 

A Yelon-weboldalon is számos cikket olvashatnak erről az érdeklődők a felelős felnőtteknek (szülőknek, tanároknak, óvónőknek, rokonoknak, családtagoknak) szóló aloldalunkon. A szexuális nevelés a gyerekek általános nevelésének a része. Sokan azt gondolják, ez a téma csak a kamaszkorral válik aktuálissá, és ez az az időszak, amikor beszélni kell a szexualitást érintő kérdésekről, miközben már kora gyermekkortól megjelennek azok a témák, azok a helyzetek, amelyek megalapozhatják az egészséges szexualitásra való felkészülést. A szexuális nevelés inkább egy szemlélet, egy hozzáállás, amely fejleszthető, tanulható. Része a gyerekek és az ő igényeiknek, határaiknak a tiszteletben tartása, az egészséges testkép, testtudat kialakítása vagy az információk fokozatos, az életkornak megfelelő átadása és természetesen a bizalommal teli szülő-gyerek kapcsolat kialakítása. Ebben próbálunk segíteni a Yelonon megjelenő írásokkal is. 

Eddig milyen szakmai elismeréseket kapott a Yelon program? 

A Yelon tavaly elnyerte Az Év honlapja díjat Társadalmi és civil szervezetek kategóriában, idén pedig a Civil Díjat A legnagyobb hatású projekt kategóriában. Nagyon nagy öröm számunkra, hogy a Yelon szakmai elismeréseket is kap, és ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy nagyon sokan dolgoznak munkatársként, külsős szakértőként vagy önkéntesként azon, hogy a szolgáltatás működhessen. Elsősorban nekik köszönjük ezeket a díjakat.