ZöldOkos Kupa döntő 2019. május 10.

Madarak és Fák Napján került sor egy budapesti dunai hajón a Fenntarthatósági Témahét keretében megrendezett országos tudásverseny záró fordulójára, a Zöld Okos Kupa döntőre.

alt


A tudásversenyre a 2018/2019-s tanévben 802 csapat regisztrált. A 3 online fordulót követően a 21 helyszínen megrendezett megyei döntőkön összesen 567 tanuló és 189 pedagógus vett részt. A regionális versenyekre 63 diák és 21 tanár jutott tovább és végül az országos döntőre 27 versenyző érkezett 3 fős csapatokban, felkészítő tanárok kíséretében.

A verseny neves zsűri előtt zajlott, azoknak a kiemelt támogatóknak a képviselőivel, akik évek óta figyelemmel kísérik és támogatják a versenyt:

  • Bánki Andrea szakmai programfejlesztési referens, Emberi Erőforrások Minisztériuma 
  • Krakkó Ákos kommunikációs igazgató, Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány
  • dr. Wégner Krisztina, Környezetvédelem, energetika és minőségirányítási vezető, MÁV Magyar Államvasutak Zrt.
  • Saly Erika, ökoiskola témavezető, Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Tudásmenedzsment Igazgatóság, Intézményfejlesztési Programok Központ
  • Matolcsy Miklós ügyvezető igazgató, PontVelem Nonprofit Kft.

Az izgalmas stratégiai verseny két fordulóból állt, mindkét fordulóban 3-3 csoportban kaptak feladatokat a csapatok. Az egyes csoportokon belül a csapatok 2 csoportos és 2 egyéni feladatból választhattak, egy előre meghatározott sorrend alapján és lehetőségük volt pontrablásra is. A versenyfeladatok megoldásai és a döntős csapatok eredményei itt megtekinthetők: https://www.zoldokoskupa.hu/verseny-allasa-eredmenyek

A másfél órás verseny győztesei, igen szoros küzdelemben a következő csapatok lettek:

1. helyezett

VIHARSARKI ELVTÁRSAK
Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Békéscsaba
csapattagok: Lobmayer Miksa, Bogdán Zalán, Szabó Erik
felkészítő tanár: Matuska Zoltán

2. helyezett

POLIMETIL-METAKRILÁT 
Szentendrei Református Gimnázium 
csapattagok: Kálmán Lujza, Kákai Ákos, Takács Attila
felkészítő tanár: Szakács Erzsébet

3. helyezett

KÉK BOLYGÓ 
Kőkúti Általános Iskola Fazekas Utcai Tagintézménye, Tata
csapattagok: Katona Máté, Lentulai Bence, Keltai Áron
felkészítő tanár: Pozsgayné Tóth Ildikó

Az első helyezett kapta a MÁV fődíját: a diákok az egész osztállyal gyermekvasutazni mehetnek, a felkészítő tanár utazási utalványt kapott Bécsbe 2 fő részére. Ezek mellett a MÁV-tól hátizsákot, lépésszámlálót, selfie-botot, halszemoptikát és kulacsot kaptak a nyertes csapatok. A RailCargo Hungária bluetooth-os hangszóróval, törölközővel, és bögrével ajándékozta meg a legjobbakat. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány és a PontVelem Nonprofit Kft. ajándékaként a felkészítő tanárok vásárlási utalványokat, a gyerekek pedig túrahátizsákot, fejlámpát, wifis akciókamerát kaptak. Az első 3 helyezett természetesen KUPÁT, aranyérmeket és oklevelet is vihetett haza. A díjakat Krakkó Ákos, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kommunikációs igazgatója adta át. Jövőre is lesz ZöldOkos Kupa, további információért kísérjék figyelemmel verseny hivatalos honlapját: https://www.zoldokoskupa.hu/.