Interjú

Hogyan alakítják a tanulási folyamataikat egy budapesti szakgimnázium diákjai?

A képen a beszélgetés résztvevői láthatók.

A Student Voice, azaz a Tanulók Hangja, Erasmus+ KA2 projektről beszélgettünk Kákonyi Luciával az EKE OFI pedagógiai fejlesztőjével, a projekt szakmai vezetőjével, aki egyben a Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium angoltanára is, illetve a projekt keretében kifejlesztett stresszmentes értékelésről Eőri János matematikatanárral és tanítványával, Kósik Tímeával, valamint a tanulói aktivitásra épülő tanulásról Kákonyi Luciával és tanítványaival, Sofyan Nabilával és Lendvay Zitával.

Fitz József-könyvdíjas a „Gyermekvilágháború”

A képen Bogdán Melinda látható.

2018. július 4-én Keszthelyen átadták a Fitz József-könyvdíjakat. Idén az EKE OFI OPKM kiadványa, a „Gyermekvilágháború” lett az egyik díjazott, ami az azonos című kiállítás katalógusa. A kiállítás kurátorával, a kötet szerkesztőjével, Bogdán Melinda muzeológussal, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum munkatársával beszélgettünk.

„Digitális tanulási környezetben élmény a tanulás”

Paradigmaváltásra van szükség az IKT-eszközök iskolai használata terén – árulta el a TanTrendnek adott interjújában Dr. Racskó Réka, a Komplex Alapprogram Digitális alapú alprogramjának vezetője, akitől többek között azt is megtudtuk, hogy miért lenne fontos, ha megjelennének az iskolákban a digitális pedagógiai asszisztensek.

„… a gyermekek fejlődésében fontos szerepe van annak, hogy a saját szociális szerepeiket megismerjék”

Magyar Istvánnal, a Komplex Alapprogram Életgyakorlat-alapú alprogram vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan lehet iskolai keretek között olyan kompetenciákat fejleszteni, amelyek a nagybetűs élet fontos elemei lehetnek.

„Csak egy tanító vagyok – és büszke erre”

A képen Vati Ferenc látható.

Gyémántdiplomát kapott Váti Ferenc nyugalmazott tanítóigazgató, aki 45 éven keresztül tanította a legkisebbeket írni-olvasni, számolni, előbb a Veszprém megyei Orosziban, majd egy rövid kitérő után Borszörcsökön és Kolontáron. Volt, hogy a faluban, ahol tanított, villany sem volt, máskor mankóval ment az iskolába – nyugdíjasként is aktív közéleti szereplője Devecsernek az ízig-vérig pedagógus Feri bácsi, aki arra a legbüszkébb, hogy kivétel nélkül az összes tanítványából tisztességes ember lett.