Mesebeli országok – lengyel–magyar képzőművészeti fesztivál gyerekeknek

2019 februárjában az Art Quarter Budapest kiállítótere és a Lengyel Intézet ad otthont a most először megrendezésre kerülő „Mesebeli országok” című művészeti gyerekfesztiválnak. Az egy hónapig tartó programsorozat főszervezőjével, a lengyel Milena Wartecka-Duckival Besze Barbara beszélgetett.

Milena Wartecka
Milena Wartecka-Ducki

– Gazdag programsorozattal invitálják a gyerekeket és szüleiket erre a maga nemében egyedülálló fesztiválra. Hogy született az ötlet?

Igen, sokféle programmal készülünk, lesz interaktív kiállítás, művészeti-irodalmi műhely, rajzpályázat és iskolai foglalkozások - tanórák keretében lesz lehetőségük a diákoknak ismerkedni a lengyel és a magyar népmesékkel, ezeket a foglalkozásokat Gedeon Márta készítette elő. Gedeon Márta "A csodaszarvas. Magyar mesék" c. könyv szerkesztője.

Tizenkét éve élek Magyarországon, itt él a családom, és nagyon szerettem volna bemutatni mind magyar, mind lengyel alkotókat, irodalmi műhelyeket. Úgy éreztem, hogy a színes és változatos grafikusainkat érdemes minél szélesebb körben népszerűsíteni, mégpedig úgy, hogy a gyerekeket is bevonjuk az alkotás nagyszerű folyamatába. Kiemelkedő magyar és lengyel művészeket szólítottunk meg és kértünk fel a kiállításra, akik közül többen foglalkozásokat is fognak majd tartani a gyerekeknek.
 

– Kiknek a munkái lesznek láthatók a kiállításon?

A munkák kiválasztásánál figyeltem arra, hogy az illusztrációk ne csak szépek, hanem gondolkozásra késztetőek is legyenek, lássam bennük az alkotó interpretációját. Az is fontos volt, hogy ezek a rajzok egyenrangú partnerként közelítsenek a fiatal befogadókhoz. A kiállítás designja kapcsán is hasonlóan gondolkoztam: olyan természetes anyagokból készült eszközöket kerestem, amivel szívesen játszanak a gyerekek, tudnak tanulni általuk, és fejleszti az egymás közti kapcsolatukat. A lengyel gyerekek megnézhetik majd, mivel játszanak a magyar gyerekek - illetve ugyanígy fordítva.

Az is fontos volt számomra, hogy minél több fiatal alkotó munkája jelenjen meg, nagyon sok művésznek megnéztem a diplomamunkáját. Így ismerkedtem meg Vándor Krisztina, Tóvaj Rozália, vagy Sásdi Laura rajzaival is - utóbbi készítette a fesztiválunk arculatát.

Emellett illusztrátoraink és partnereink foglalkozásokat is vezetnek majd a gyerekeknek. Köztük lesz Kálmán Anna - aki többek között a "Rumini" és "A táltos kecske" könyvek illusztrátora, Dóka Péter - a "Betyárvilág" c. könyv szerzője, Sándor Csilla - a "Csodaceruza" főszerkesztője, illetve Marianna Jagoda - "A csodaszarvas. Magyar mesék" c. könyv illusztrátora.

Február 9-én délután közös népmese olvasást is szervezünk. A népmeséket Kováts Adél, a Radnóti Színház ügyvezető igazgatója, és Takács Mari, illusztrátor, író mesélik.

illusztrátor
Illusztráció: Piotr Socha

   

Illusztráció: Herbszt László
Illusztráció: Herbszt László

 

– Milyen szempontból lesz a kiállítás interaktív?

Az interaktív kiállítóterem olyan játszótér, ahol a gyerekek szabadon használhatják, kipróbálhatják mindazokat a könyveket, különleges játékszereket, bútorokat, berendezési tárgyakat, amelyek formatervezését a mesék, a folklór és a természet inspirálta.
A gyerekek szüleikkel, kísérőikkel, tanáraikkal egy egész napot eltölthetnek a kiállításon, gyönyörűen megtervezett eszközök és bútorok által kialakított környezetben ismerkedhetnek a népmesékkel.

A fenti célok elérése érdekében a kiállítás következő részekből tevődik össze:
„Erdő” – kis játéksarok, ahol az erdő jelképezi a mese, az ember és a természet közötti szoros kapcsolatot. A gyerekek szabadon használhatják az itt elhelyezett játékokat, párnákat és más olyan tárgyakat, amik formatervét a természet ihlette.
„Kis könyvtár” – olvasósarok, amely hangulatos szobára emlékeztet fotellel, lámpával, puha szőnyeggel és sok könyvvel, pontosabban magyar és lengyel kiadók azon könyveivel, amelyek illusztrációit a kiállításon bemutatjuk.
„Legyél hős!” – játéksarok, ahol a gyerekek beleélhetik magukat a mesehős szerepébe. Bábszínház és olyan tárgyak találhatók itt, amelyeket használva a gyerekek próbára tehetik képességeiket, mesehősi jellemerejüket.

 

 

sihuhu

Arra bátorítok minden gyermeket, hogy jelentkezzenek az illusztrátorpályázatunkra, amelyet február 1-ig kell elküldeniük (lásd itt a pályázati tudnivalókat).

A fesztivál szervezője az InArt Alapítvány.
A fesztivál támogatói: Waclaw Felczak Alapítvány, fővédnökei: Lengyel Nagykövetség Budapest, Könyv Intézet, valamint a varsói Magyar Nagykövetség.