Milu - Szövegértési feladatok Finy Petra sorozatához

Finy Petra Milu-sorozatához készített digitális feladatok
(1-4. osztály)
Összeállította: Győrfi Ágnes

A Most én olvasok!-sorozat kimondottan a kezdő olvasóknak született, és minden olvasni tanulónak kényelmesen, biztosan, szintről szintre teszi élménnyé az olvasóvá válást. Finy Petra Milu-sorozata is négy, történetében nem feltétlenül, de struktúrájában egymásra épülő részből áll.

Milu Egyiptomban c könyv borítója

Finy Petra: Milu Egyiptomban
Digitális feladatok
Szövegértés 1. szint

Tudnivalók az első szintről:

1. Azoknak ajánljuk, akik még egy könyvet sem olvastak önállóan, vagy még nem jöttek lendületbe. Ha vannak olyan gyerekek, akik még bizonytalanok a nehezebb szavak kiolvasásában, vagy a bonyolultabb cselekmény önálló követésében, mindenképpen itt kezdjék!
2. Ezen a szinten oldalanként csak 2–6 sor szöveget találnak a gyerekek, és dominánsak a képek, ezzel azt az ismerős érzést kelthetik a kezdő olvasókban, hogy ezek a könyvek nincsenek is annyira távol a kedvelt képeskönyvektől, amiket eddig lapozgattak.
3. Rövid, ismert, könnyen kiolvasható szavakkal találkoznak. A szavak jellemzően három-négy szótagból állnak.
4. A történet izgalmas és kalandos, de könnyen követhető.

5. A nagy betűs szedés lehetővé teszi, hogy a gyerekek jobb eséllyel induljanak el az önálló olvasás útján.


Milu egy csodakutyával, Bátorral időutazásra indul és az ókori Egyiptomban köt ki. Megismerkedik Kamillával és Bucival, és együtt a fáraó megmentésére indulnak.

Forrás: Finy Petra: Milu Egyiptomban. Pásztohy Panka illusztrációival. Budapest, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2017

 

 

 

Milu az olimpián c. könyv borítója

Finy Petra: Milu az olimpián
Digitális feladatok
Szövegértés 2. szint

Milu és Kamilla történetei folytatódnak. A 2. szinten már több sort látunk oldalanként, tehát kicsivel sűrűbb a szöveg, a szavak hosszabbak, de a kiolvashatóság megkönnyítése érdekében jellemzően csak három-négy szótagosak. A mondatok az 1. szinthez képest már több szóból épülnek fel.

Ebben a részben végre kiderül, ki is Artúr bácsi, Milu és Kamilla pedig az ókori Görögország egyik legnagyobb eseményén, egy olimpián találja magát.

Forrás: Finy Petra: Milu az olimpián. Pásztohy Panka illusztrációival. Budapest, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2017

 

 

 

 

 

 

Milu az indiánok között c. könyv borítója

Finy Petra: Milu az indiánok között
Digitális feladatok
Szövegértés 3. szint

A Most én olvasok! sorozat 3. darabja egy fokkal feljebb ugrik az olvasási nehézségi létrán a 2. szinthez képest: öt-tíz szavas összetett mondatok a jellemzők, kevesebb grafika áll benne és ismeretterjesztési szándékkal a hétköznapi szóhasználattól eltérő (kurzívval szedett) új szavak is helyt kaptak, amelyek az indián kultúrához kapcsolódnak (például wigwam, tipi, tomahawk).

Milu és Kamilla a dakoták földjén küzd a betörő krí indiánok ellen, de le kell győzniük a dakoták árulóját is.

Forrás: Finy Petra: Milu az indiánok között. Pásztohy Panka illusztrációival. Budapest, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Milu a lovagok között c. könyv borítója

Finy Petra: Milu a lovagok között
Digitális feladatok
Szövegértés 4. szint

A Most én olvasok! sorozat záródarabja komplex történetet tár a haladóbb olvasók elé. Kiemelt cél volt a szókincsbővítés és az ismeretterjesztés. Az Artúr király udvarában játszódó történet izgalmas kalandot kínál a gyerekeknek, miközben az alapvető lovagi kultúra elemeivel is megismerteti az olvasót.

A történet helyszíne Anglia, a 700-as években. Artúr király lovagjai alulmaradtak Merlin gonosz ikertestvére, Merficio ármánykodásaival szemben, és a két gyerekre (és a sárkányaikra) vár a kihívás, hogy megküzdjenek a varázslóval és kiszabadítsák a királynét, Ginevrát.

Forrás: Finy Petra: Milu a lovagok között. Pásztohy Panka illusztrációival. Budapest, Pozsonyi Pagony Kiadó, 2016