Mit vigyünk magunkkal a túrára?

Kapcsolódó feladatok

Túrázáshoz a következőket pakold be a táskádba:

Lista a túrához

Ha biciklitúrára készülsz, indulás előtt elengedhetetlen a bicaj állapotának ellenőrzése, a drótszamár rendszeres karbantartása. Olvasd el figyelmesen a bringaszerelésről szóló szöveget, majd oldd meg a kétkerekűhöz kapcsolódó feladatokat!

Számos olyan mindennapos szerelési művelet van a kerékpáron, melyet minden kerékpárosnak ismernie kell. Ilyen a kerekek kiszerelése, visszahelyezése. 
A lépések a következők: 

  1. A fék kioldása: az országúti kerékpárok patkófékeit vagy a féktesten, vagy a fékkarnál lehet szélesebbre nyitni, míg a mountain bike-ok V-fékei esetében a „pipát” kell kiakasztani, a tárcsafékeknél nincs szükség kioldásra. A hátsó kerék kiszedéséhez váltsunk a legkisebb hátsó lánckerékre! 
  2. A patentzár kioldása: kioldáshoz a kart (szerszám használata nélkül) fordítsuk kifelé. A kerekek kivétele: az első kerék a patentszár rögzítőanyájának kihajtása után általában a kormány megemelésével kiesik a villából. A hátsó kerék esetében a rögzítőanyán ne állítsunk, viszont a váltókanalat hátra kell húzni, hogy a lánckeréksor ki tudja kerülni a felső bowdenvezető görgőt. 
  3. A kerekek visszaszerelésekor ellenőrizzük, hogy a tengely pontosan üljön a saruban, érdemes a patentzár megszorítása előtt ránehezedni a kerékpárra. A hátsó kerék esetében behelyezéskor a lánc a legkisebb lánckeréken legyen. Ismét húzzuk kissé hátra a váltó kanalát, amivel megkönnyítjük a saruba való bevezetést. 
  4. A patentzár megszorítása: a kart nem forgatni kell, hanem befordítani, előtte viszont a rögzítőanyát be kell hajtani, majd addig állítani negyed fordulatokkal. A kar befordítása határozott kézerőt igényel, de ehhez szerszám használata nem szükséges. 
  5. A fék gyorskioldóját vissza kell állítani. Húzzuk meg a kart és ellenőrizzük a kerék helyzetét. A fékpofák egyenlő távolságra legyenek az abroncstól.