NAGY NYÁRI KÖNYVAJÁNLÓ 1. rész: 6-9 éveseknek

A nyár beköszöntével sok pedagógusban (és szülőben) felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tartsuk fenn a könyvek iránti érdeklődést kisiskolás vagy felsős gyerekeknél. Végre elérkeznek a várva-várt, kötelezettség nélküli, lassan folyó, ráérős nyári napok, amelyek remélhetőleg jó levegőn, sok mozgással telnek. Rendkívül fontos most a hosszan tartó aktív és a passzív pihenés, a test és lélek felüdülése. Azonban arra is kell gondolnunk, hogy a hagyományosan tízhetes vakáció alatt igen sokat is felejtenek a gyerekek az előzőleg megtanult ismeretekből. Az írás-olvasás gyakorlása a nyári szünidő alatt is elengedhetetlen. Érdemes akár minden nap 10-15-20 percet olvasni, vagy kreatív munkafüzetek feladatait megoldani. Olyanokat, amelyek izgalmasak, érdekesek, elgondolkodtatók fikciótól ismeretterjesztő tényekig.

Kapcsolódó linkek:

2. rész: 9-12 éveseknek

3. rész: 12-14- éveseknek

4. rész: 15 év fölöttieknek

5. rész: pedagógusoknak

 

A nyári vakáció előtt egy életkori sajátosságoknak megfelelő, minőségi irodalmat tartalmazó listával kínálhatjuk meg a diákokat, amellyel megkönnyíthetjük a nyáriolvasmány-választás nehézségeit. Külön segítséget jelenthet a feldolgozásban, élménygyűjtésben, hogy sok kiadványhoz már mindenféle kiegészítő kiadvány, segédanyag is kapható.

Érdemes hagyni, hogy a gyerek maga válasszon a listáról, hiszen a „kötelező”, legyen bármilyen izgalmas egy kalandregény vagy akciódús egy ifjúsági krimi, nem mindig tudja beváltani vérmes reményeinket, vagyis azt, hogy értően olvassák el, és még emlékezzenek is a történetre ősszel.

Jelen összeállításunkban szó lesz könyvajánlóról, könyvekhez kapcsolódó, papíron, illetve digitálisan megjelenő segédanyagokról, illetve néhány, pedagógusokat célzó olvasmányról, hogy ők se maradjanak nyári olvasmány nélkül…

 

***

 

Ma már a köz- és közösségi médiumokban is szinte naponta jelenik meg egy-egy vitaanyag, szakmai vagy kevésbé szakmai hozzászólás, véleményposzt a kötelező és a választható, valamint a nyárra feladott és ősszel majd feldolgozandó olvasmánylistákról. (Értékes viták is születtek kortárs kontra klasszikus témában.) Mi ebben a vitában nem szállunk síkra egyik mellett sem; könyv- és foglalkoztatóajánlónkban olyan kiadványokat gyűjtöttünk össze – hangsúlyozzuk, teljesen szubjektíven –, amelyekről úgy gondoljuk, a gyerekek, de akár a szülők vagy a pedagógus számára is az újdonság jóleső érzésével hatnak; friss, izgalmas, érdekes témával foglalkozó vagy hétköznapi témát színvonalasan feldolgozó, minőségi szöveggel és ugyanolyan nívós vizuális megjelenéssel rendelkező könyvek. Hiszünk abban, hogy a jó könyvtől megerősítést kap a gyerek; hogy rájön, az irodalom hasznos és jó dolog; s ha a könyv fogalmához kapcsolódik egy strukturált, koncepciózus, és a grafikai kivitelezést is szem előtt tartó foglalkoztató kiadvány, akkor a nebulónk őszre talán mégsem felejt olvasni, sőt...

A Mikkamakka című, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kiadott folyóirat szerkesztőiként igyekeztünk az általános iskolai korosztály számára mind klasszikus, mind kortárs, de mindenképpen könnyen olvasható, ám nem a habkönnyű szórakoztatást ígérő kiadványokat összegyűjteni.

Bár a lista címe „nyári olvasmányok”, természetesen máskor is elővehetők a benne szereplő kötetek… A pedagógus talál benne olyat, amit érdemes feladni nyárra, de olyat is, ami év közben dolgozható fel. Jeleztük az egyes köteteknél, hogy melyikhez tartozik foglalkoztató füzet, esetleg foglalkozásterv, amely nagyban segíti a feldolgozást, elemzést.

A foglalkoztatók segíthetik a cselekmény megértését, a karakterek jellemrajzának kialakítását, a cselekmények kronológiáját, logikai egymásutániságát. A feldolgozást segítő, foglalkoztató jellegű kiadványok a manuálisan végezhető feladatok révén fejlesztik a finommotorikát, a logikai készségeket, a szépérzéket, a gyakorlatiasságot. Hasznuk elvitathatatlan, bár érdemes utánanézni, milyen mélységig mennek el a hozzájuk kapcsolódó kötet vagy sorozat feldolgozásában. A kérdés, mint mindig, most is az, hogy mi a cél a foglalkoztatóval: szórakoztatva foglalkoztatás (üljön pár percig nyugton a gyerek, amíg összehúzza a számokat 1-től 45-ig), vagy a gondolkodás fejlesztése (képek sorrendjének meghatározása, a hiányzó képrészlet megtalálása stb.) – esetleg mindkettő, esetleg más.

Ha körülnézünk egy nagyobb könyvesboltban, foglalkoztatók garmadájával találkozhatunk. Ezek nagyrészt külföldi fejlesztésű, főként a márka megismerését célzó kiadványok. A világmárkák kiegészítő kiadványaival jelen írásban nem kívánunk részletesebben foglalkozni. A könyvesboltokban elérhető egy jó csomó, hazai fejlesztésű anyag is, például Berg Judit Lengemesék-sorozatához, Nyulász Péter Helkájához, az Ablak-Zsiráf modern szellemiségű tematikus kiadásaihoz, vagy a legkisebbeknek szóló, mondókás Ringatóhoz kidolgozott színező füzet és foglalkoztató. Egy-egy brand kiegészülhet társasjátékkal is (például Rumini, Kisvakond, Operamesék), amelyek a könyvek történeteihez hol szorosabban, hol lazábban kapcsolódva, de a márkanevet kihasználva igyekeznek népszerűsíteni a játékokhoz kapcsolódó alapműveket is.

Számos applikáció is áll már rendelkezésre, amelyekkel a digitális bennszülött gyerekek figyelme úgy köthető le, hogy közben a gyerek valóban okosodik, ismeretei bővülnek. Ilyen például a Da Vinci Kids applikáció, amely okostáblán vagy -telefonon futva több területről mutat be érdekes jelenségeket, meséli el természettudományos felfedezések hátterét, vagy tesz fel filozófiai kérdéseket gyerek számára is befogadható módon. A BookR Kids Mesetárnál, amely elkötelezetten támogatja a digitális tudás terjesztését, kortárs, illetve klasszikus szövegekre épülő digitális tananyagokat dolgoztak ki: „Interaktív mese-, vers- és mondókagyűjteménye az anyanyelvi és a digitális kompetenciák fejlesztését támogatja, egyúttal motiválja az olvasóvá nevelést, támogatja a készségszintű olvasást és a szövegértést. A digitális pedagógiai módszertani eszközcsomag az 1–4. évfolyamos magyar nyelv és irodalom kerettantervvel és az arra épülő olvasókönyvekkel összhangban került kialakításra. Az interaktív történetek ötvözik a hangoskönyvek, az animált e-könyvek és a képességfejlesztő játékok jellemzőit.” Az alkalmazás felhasználása során a gyerekek és a pedagógusok megismerkedhetnek a digitális ellenőrzési formák technikai használatával: be lehet állítani a hangosolvasás tempóját, védett felületet biztosít a pedagógusnak, szöveges és vizuális magyarázatot nyújt nehéz, illetve új szavak bevezetéséhez, tevékenységnaplót alkalmaz, amiből nyomon követhetők az elvégzett műveletek, házi feladatot lehet vele kiemelni, és segíti a számonkérést, valamint a gyerek saját hangos felolvasását is rögzíteni lehet vele oktatás céljára.

Akinek nincs lehetősége okostabletet vagy -telefont használni az oktatásban, az tájékozódhat az interneten elérhető online kérdés- és feladatsorokból. Regisztráció után ingyenesen letölthetők például a Móra Kiadó honlapján (pedagógusoknak menüpont alatt, ld. https://www.mora.hu/pedagogus/pedagogiai-segedanyagok) többek között a Kaméleon Olvasóklub levelezős játékban korábban megjelent kérdéssorok, illetve egyéb foglalkozástervek. A Csimota, a Pagony Kiadó, a Babilon Kiadó is sok segítséggel szolgál a honlapján elérhető, a feldolgozást segítő anyagokkal. Legyen a Google ezen a téren is jó barátunk, keressünk feladatsorokat, foglalkozásterveket, mert az alábbi lista korántsem képezi a teljes könyvpiaci kínálatot. Ezen kívül minden általános iskolai évfolyamon bátran használhatjuk a papírszínházat kortárs vagy klasszikus mű feldolgozásakor. A papírszínházról bővebben itt olvashat: http://csimota.hu/hu/papirszinhaz-leiras/. Figyelembe ajánljuk a papírszínház módszertani kötetet; adatai egyéb szakkönyvek mellett a lista végén látható.

 

Ne feledjük: nagyon sokat számít az olvasás megszerettetésében, ha a gyerekeket körülveszik a könyvek: ha van az osztályban könyvespolc; ha szépirodalmi könyveket nem csak irodalomórán vesznek elő; ha rendszeresen vannak az iskolában könyvcsere-bere akciók, netán Dobj el mindent, és olvass!-kampány (erről itt olvashat: http://www.fordulopont.hu/FP-52_gombos.pdf); ha feldolgozáskor inkább vegyes összetételű csoportmunka folyik, hogy a kevésbé vagy lassan olvasók is be tudjanak kapcsolódni; ha vannak osztályszinten megrendezett kritikustusák egy-egy könyv kapcsán; ha gyerekek által vezetett toplistákat tesznek közzé rendszeresen a faliújságon; ha a gyerekek maguk ajánlhatnak könyveket az osztálytársaiknak… Számos izgalmas módja van annak, hogy hogyan szerettessük meg az olvasást, és akkor a következő nyarak sem fognak könyvek nélkül telni. Ennek reményében kívánunk kellemes pihenést gyereknek, szüleiknek és a pedagógusoknak egyaránt!

KÖNYV- ÉS FOGLALKOZTATÓAJÁNLÓ
1. rész: 6­–9 éveseknek

 

Két kis dinó borítója Két kis dinó 2 borítója Két kis dinó 3 borítója Két kis dinó 4 borítója Két kis dinó foglakoztató borítója

Berg Judit: Két kis dínó-sorozat
Pozsonyi Pagony, 2011-

Trikó triceratopsz. Három szarvat visel a fején, mégis nyugodt és szelíd. Ugyan állítólag páfrányevő, de a főtt kukoricát és a gumicukrot jobban szereti. Nyamm, a társa, tirex. Nagyon erős, harcias és gyors, de nem a sok eszéről nevezetes. Húsevő, de bármit hajlandó megkóstolni, ami az útjába kerül. Mindkét dínó nagyon pici. Hogy miért ekkorák, és hogyan kerültek a zsírkréta korból a mi világunkba, megtudható Berg Judit meséjéből, amelyhez Kőszeghy Csilla rajzolt vicces triceratopszokat, tirexeket, raptorokat, sőt cinkeszauruszokat is. A sorozathoz 4-8 éveseknek szóló foglalkoztató könyv is tartozik. Kezdő olvasóknak is ajánljuk!

 

Klementin borítója Klementin borítója 2 Klementin borítója 3

Sara Pennypacker: Klementin-sorozat
Könyvmolyképző Kiadó, 2009-

Gördülékeny, könnyed, vidám olvasmány kezdő olvasóknak. Az amerikai szerzőpáros, Sara Pennypacker és Marla Frazee illusztrátor csavaros, mókás és mindenestül feledhetetlen alakot teremtett Klementinben. Az amerikai Child magazin a Klementin című könyvet az év legjobb könyvének választotta.

Tündérbodár borítója

Domonyi Rita: Tündérbodár
Csimota Könyvkiadó, 2013

Tündérbodár és legjobb barátja, Devevér, úgy határoznak, ezen a nyáron nem hajlandóak unatkozni, ezért több héten át tartó fesztivált szerveznek, ami felbolygatja az erdő életét. Szórakoztató kisregény 6 éves kortól. A regényt a Kötve-fűzve blog a 2013-as év legidegesítőbb című, ugyanakkor legviccesebb gyerekkönyvének kiáltotta ki. Humora, sokszor ironikus és groteszk stílusa, a történet pontos szerkezete és a közhelyekkel bátran játszó, izgalmas és egyedi nyelve valódi különlegességgé teszik ezt a vakációra ajánlható könyvet.

Bízd csak rám borítója

Jacqueline Wilson: Bízd csak rám, anyu!
Animus Könyvkiadó, Budapest, 2004

Hogyan boldogul Sadie, a 9 éves kislány az anyukája ápolásával és testvérei bébicsőszködésével? Ezt meséli el maga a főhős ebben a jókedvű történetben. Jacqueline Wilson az egyik legtöbbet kölcsönzött brit író.

Tatu és Patu borítója Tatu és Patu 2 borítója Tatu és Patu 3 borítója

Aino Havukainen és Sami Toivonen: Tatu és Patu-könyvek
Cerkabella Könyvkiadó

A Finnországból induló Tatu és Patu figuráinak történetei, a könyvek képi és nyelvi humora méltán tette őket világhírűvé. Konvencióktól és fizikai korlátoktól mentesen kerülnek vicces kalandokba, olyanokba, amelyeket, ha lehetne, valószínűleg minden 7-9 éves szívesen kipróbálna. Miközben jobbnál jobb ötleteket találnak ki arra, hogyan ringassanak álomba egy kisovist vagy találják fel a legtökéletesebb reggelikészülődés-automatát, pocsolyakészítő-gépet, vagy a mumusriasztót, humánusak, közvetlenek, bolondosak, és végül mindig sikerül elérniük, amit akarnak.

Kapcsolódó linkek: interjú a szerzőkkel (2018)
A prae.hu ajánlója (2014)
A Nyelv és Tudomány cikke a sorozatról (2011)​​
 

 

Csiperke bácsi borítója Csiperke néni borítója

Allan Ahlberg: Miért vesz fel mindent Csiperke bácsi? / Csiperke néni mindenfélét nyer
Könyvmolyképző Kiadó, 2014

Csiperke bácsi nagyon különösen viselkedik: tucatnyi trikójára felvesz öt pulóvert, aztán felhúz három nadrágot, hat pár zoknit… és még nagyon sok mindent, és egészen a könyv végéig nem tudjuk meg, miért. Addig azonban számos kaland esik meg vele is, a taxisofőr feleségével és az ikerpár gyermekeikkel is a suliban, és rengeteg mulatságos helyzetbe kerülnek a családtagok a másik kötetben is. Vicces, meglepetésekkel szolgáló könyv, nagybetűs, szellős szedéssel, humoros grafikával a hazájában oly népszerű brit szerzőtől. Ideális könyv első olvasóknak.

Tökmagok 1 borítója Tökmagok 2borítója Tökmagok 3 borítója Tökmagok 4 borítója  

Berg Judit: Tökmagok-sorozat (1., 2., 3., 4. szint)
Pozsonyi Pagony

A Most én olvasok!-sorozat szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs „olvasni tanulok”-sorozat. A Pagony Kiadó felkérésére kiváló magyar szerző négy-négy könyvet írnak, négy külön­böző nehézségi szinten. A történetek lazán kapcsolódnak egymáshoz, de önállóan is olvashatók.

Kiegészítő füzet: 

 

Első b borítója Első b 2 borítója Első b borítója 3 Első b 4 borítója

Igaz Dóra: Az első bé-sorozat (1., 2., 3., 4. szint)
Pozsonyi Pagony Kiadó

Igaz Dóra, Berg Judit, Finy Petra és Gévai Csilla – őket kérte fel a Pozsonyi Pagony Kiadó, hogy új sorozatának 4-4 történetét írják meg, 4 szinten. Az egyes szintek nehézségi fokokat jelölnek. A könnyen olvasható, szellős szedésű, nagybetűs, rövid mondatokkal tagolt első szinttől fokozatosan nehezedik a szöveg. Alsó tagozaton fiúknak-lányoknak egyaránt ajánljuk.

 

Lenka borítója Palkó borítója

Szegedi Katalin: Lenka / Palkó
Csimota Kiadó

Szegedi Katalin páros könyve a Csimota Kiadó Tolerancia-sorozatában jelent meg. Egy lány és egy fiú a könyvek főszereplője, s ha csak érintőlegesen, mindketten szerepelnek a párkönyvben is. Lenka álmodozó tekintetű, kitűnően rajzoló, duci kislány, Palkó is amolyan ábrándos lélek, aki annyira vézna és gyenge, hogy a kötélmászás se megy neki. A kidobósban elsőként ütik ki, de ha matekdolgozatról van szó, akkor számíthatnak rá az osztálytársai. Lenka és Palkó – mindketten magányos lelkek, akiket valamilyen okból kiközösítettek. A Lenka című könyvhöz foglalkozásterv is készült, amely ezen a linken érhető el: http://csimota.hu/foglalkozastervek/lenka.pdf. A neves illusztrátor színes, művészi kidolgozottságú rajzaival és szövegeivel megjelent kötetek már több nyelven is napvilágot láttak. Kulcsfogalmak: érzékenyítés, tolerancia, elfogadás, barátság.

Claude borítója Claude 2 borítója Claude 3 borítója

Alex T. Smith: Claude-sorozat
Manó Könyvek Kiadó, 2011–

A hihetetlen népszerűségnek örvendő brit író és illusztrátor Claude-sorozatában egy kiskutya és annak legjobb barátja, Bolyhos Zokni uraság különb- különb kalandokba keveredik. Szellősen szedett, nagybetűs szöveg, sok-sok kép és humoros történetek: olvasásba beavató könyvnek is kiváló!

Hihetetlen történet borítója

Jakob Martin Strid: Hihetetlen történet az óriás körtéről
Kolibri Kiadó, 2013

A neves dán képregény-rajzoló rendkívül humoros gyermekkönyvében megannyi vad ötlet ölt testet. Aki szereti a kalandokat, a rejtélyeket és az izgalmas szerkezeteket, biztosan élvezni fogja.
Micó, Sebastian és Glükóz professzor egy hatalmas körtéből vájt hajón indul útnak, hogy megtalálja Napváros polgármesterét, aki épp egy éve tűnt el. Átkelnek az Éjfekete-tengeren, ahol fura szerzetek segítik őket... A tesz-vesz város képi világára emlékeztető, mozgalmas, humoros történet szellős szedésével olyan elsős-másodikosnak ajánljuk, akik maguktól nehezebben vesznek elő könyvet – a sok kép segít átlendíteni őket a szövegértelmezésen, a történet humora pedig észrevétlenül viszi őket tovább mindig a következő oldalra…

Garmann 1borítója Garmann 2 borítója Garmann 3 borítója

Stian Hole: Garmann-sorozat
Scolar Kiadó, 2012–

Az egyedi képi világgal megjelenített, magával ragadó történetek a gyermekek legbensőbb titkairól mesélnek. Megelevenítik ki nem mondott félelmeiket, szívbemarkoló bánatukat, ártatlan rácsodálkozásukat a világra. A norvég Stian Hole maga illusztrálta, írta és tervezte különleges könyveit, egészen egyedi látásmóddal ábrázolja a kisfiú érdeklődéssel és félelmekkel teli izgalmát, amelyet az iskolakezdés okoz, vagy épp az, hogy a többi gyerekkel ellentétben neki még egy tejfoga sem esett ki. A különleges grafikai megoldásaival, modern illusztrációs felfogásával is kiemelkedő képeskönyv nemcsak a gyerekek és a szülők, hanem a kritikusok elismerését is kivívta világszerte: elnyerte a norvég Brage-díjat (2006); a Bolognai Gyerekkönyvfesztivál fődíját, (2007), valamint a német ifjúságikönyv-díjat (2010).

Csoda és Kósza 1 borítója Csoda és Kósza 2 borítója Csoda és Kósza 3 borítója

Czigány Zoltán: Csoda és Kósza-sorozat
Pozsonyi Pagony Kiadó, 2007–

„Czigány Zoltán – maga is nagy lovas és lóbarát – egy nagy múltú irodalmi hagyomány nyomába indította mesekönyvének hőseit, Csodát és Kószát, akik vásott nyerítéssel vágtatnak vagy poroszkálnak elődeik után. Nem csupán a szelíd irónia, hanem olykor a harapósabb szatíra is felvillan a gyakran groteszk történetek lapjain” – méltatta Czigány Zoltánt Békés Pál, amikor a Csoda és Kósza című könyve elnyerte az IBBY magyar szekciójától az Év Gyerekkönyve-díjat. A sorozatot már számos iskolában olvassák közösen, vagy adják fel ajánlott, illetve kötelező irodalomként. Az interneten hozzáférhető jó pár, feldolgozást segítő-támogató kérdéssor, például: http://www.rainbowkatalogus.hu/olvasoklub/doc/3-os_CsodaEsKoszaKorulAfold_olvasoklub_2xA5_minta.pdf.

 

Lengemesék 1 borítója Lengemesék 2 borítója Lengemesék 3 borítója
Lengemesék 4 borítója Lengemesék 5 borítója Lengemesék 6 borítója

Berg Judit: Lengemesék-sorozat
Central Médiacsoport Zrt., 2012–

Messze-messze, a Sustorgó erdő mélyén, a Locsogó-tó partján hullámzik a végtelen Nádtenger. Tavasszal a vízimadarak a sűrű nád tövében építik otthonukat, ahol kikölthetik a fiókákat. Téli álmuk végeztével a békák is előbújnak az iszapból, és hangos kuruttyolással köszöntik a jó időt. Vízisiklók, gőték siklanak a nádtövek között a vízben, rovarok ezrei próbálgatják friss szárnyaikat. De a legvidámabbak mégis a Nádtenger őrei, a lengék. Hogy róluk eddig még nem hallottál? Az bizony nem csoda. A nádas összes többi lakójáról készült már festmény, fénykép, tudományos leírás, a lengéket azonban nem látta még soha senki. Egyedül a Nádtenger lakói tudják, hogy a lengék a nádas nyugalmának őrzői, az itt élő állatok védelmezői. Nádi történetek foglalkoztatóval és hozzá tartozó DVD-vel, rajta a Tavasz a Nádtengeren című animációs filmmel.
 

Add a mancsod borítója

Ivona Brezinová: Add a mancsod!
Móra Kiadó, 2016

Az első tanítási napon kerekesszékes fiú száguld be az iskola kapuján. Juleknek hívják, tavaly még mankóval közlekedett, idén azonban már ezzel az elektromos versenygéppel. Julek kutyája, Cézár is iskolába indul, őt segítő kutyává képzik ki. Ha Cézár levizsgázott, ő vigyáz majd Julekre, és segít könnyebbé tenni a fiú életét. Addig azonban még sok kaland vár rájuk: kerekesszék-verseny a parkban, nyomozás egy eltűnt osztálytárs után, végül egy rejtélyes teniszlabda titkának megfejtése. A cseh írónő története az elfogadásról és a barátságról szól, megismerhetjük belőle egy különleges fiú és egy különleges kutya humoros, megható hétköznapjait. Másodikos-harmadikos olvasóknak ajánljuk. Szellősen szedett szöveg, közepesen hosszú mondatok. Kapcsolódó főbb fogalmak: érzékenyítés, barátság, elfogadás.

 

Tengerimalacom története

Menyhért Anna: Tengerimalacom története
Móra Kiadó, 2014

Apa megint köhög és tüsszög. Mit csinálhat? Rakosgat valamit, söpör, és megint tüsszög. Gömbinek el kell költöznie. A kisfiúnak el kell köszönnie tengerimalacától, apa ugyanis allergiás rá. A Már tudok olvasni sorozatban megjelenő kötetet jól olvasó elsős-másodikos gyerekeknek, illetve közös olvasásra javasoljuk. Kulcsfogalmak: állattartás, felelősség, családi összetartozás, szeretet.

Frici a focipályán

Christine Nöstlinger: Frici a focipályán
Móra Kiadó, 2013

Faragó Fricit baleset éri a focipályán, jó ideig nem edzhet, a fiúk szépen ki is közösítik. Bogi, a szomszéd lány viszont be akarja venni az FC Girl lánycsapatba. Edzeni ugyan lejár velük a távolabbi parkba, de amikor Bogiék kihívják a fiúkat egy meccsre, Fricinek döntenie kell: cserbenhagyja a lányokat, vagy kiáll mellettük? És egyáltalán: milyen egy tiszteletbeli díszlány? A neves osztrák írónőnek a Már tudok olvasni sorozatban megjelenő kötetét fiúknak és lányoknak egyaránt ajánljuk. A foci nagyszerű alkalom a közösségépítésre, Frici története megmutatja, hogyan. Kulcsfogalmak: közösség, összetartozás, barátság, felelősség.

 

Paddington borítója 1 Paddington borítója 2 Paddington borítója 3 Paddington borítója 4

Michael Bond: Paddington-sorozat
Ciceró Könyvstúdió, 2014–

Londonban, a Paddington pályaudvaron a kedves, jóhiszemű Brownék megszólítanak egy különös, árva mackót. Rögtön megszeretik a kicsi medvét, befogadják, és elnevezik Paddingtonnak... A kultikus angol mese Tandori Dezső fordításában immár magyarul is olvasható, több kötetben.

Abel és a repülő lift

Annie M. G. Schmidt: Ábel és a repülő lift
Pozsonyi Pagony, 2018

Középházán végre megnyílt a nagyáruház! Ábel örömmel beáll liftes fiúnak, ám első munkanapján máris döbbenetes dolog történik vele: a lift, utasaival együtt, kirepül az áruház tetején, és meg sem állnak Amerikáig! – Izgalmas és vicces kalandregény Annie M. G. Schmidttől, a holland irodalom királynőjétől megszokott tökéletes stílusban. Az írónő szinte minden regényét melegen ajánljuk – nagyon értett a gyerekek nyelvén, bátor, szellemes és lendületes stílusa szinte minden regényén átérzik.

 

Matyi és Sári borítója 1 Matyi és Sári borítója 2 Matyi és Sári borítója 3

Miloš Macourek: Matyi és Sári-sorozat
Pozsonyi Pagony Kiadó, 2015–

Egy csodálatos telefonkagylónak köszönhetően Matyi és Sári viccesebbnél viccesebb, és a legkevésbé sem átlagos kalandokba bonyolódik. A cseh szerző mulatságos meséi Adolf Born zseniális képeivel együtt felhőtlen szórakozás ígérnek! Második-harmadik osztályosoknak ajánljuk.

Apa irány a tenger borítója

Markus Majaluoma: Apa, irány a tenger!
Koinónia Kiadó, 2013

Apát a három gyerek szaván fogja: azt ígérte, elmennek együtt valahová. Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy… fergeteges kalandba bonyolódik a kis család. A finn Markus Majaluoma mai meséje és huncut rajzai rabul ejtik az olvasót. A finn szerző és illusztrátor munkásságát számos díjjal jutalmazták, legutóbb az Adventure-díjjal tüntették ki, amely a legjobb gyermekkönyv-illusztrátornak jár.

Rumini borítója 1 Rumini borítója 2 Rumini borítója 3
Rumini borítója 4 Rumini borítója 5 Rumini borítója 6
Rumini borítója 7 Rumini borítója 8  

 

Berg Judit: Rumini-sorozat
Pagony Kiadó, 2006-

Fordulatos, izgalmas, szellemes, letehetetlen kalandregény-sorozat a csavargóból hajósinassá lett, szeretnivaló, bátor és agyafúrt kisegér, Rumini főszereplésével. Berg Judit bámulatosan ért a gyerekek nyelvén, népszerűségének egyik titka valószínűleg az, hogy komolyan veszi őket és mesterségét. A Rumini a megjelenése óta az egyik legtöbbet forgatott, sok helyen iskolai feldolgozásban is szereplő regényfolyam, amely ma már a magyar meseirodalom élő klasszikusának számít. A Ruminit az Év Gyerekkönyve-díjjal tüntették ki 2007-ben. A történetekhez iskola-előkészítő füzet is kapcsolódik, de az egész sorozatot hatalmas kultusz övezi: született már hozzá társasjáték, játszótér, kalandpálya, s egy-egy részből színpadi változat is készült.

Miért sós a tenger borítója Miért jön vissza borítója

Friederike Wilhelmi: Miért sós a tenger? / Miért jön vissza a bumeráng?
Móra Könyvkiadó, 2011, 2012

A német szerző izgalmas és szokatlan kérdéseivel és meghökkentő, megdöbbentő válaszaival játékosan terjeszti a természeti és kulturális ismereteket. A kérdéseket mindig három válasz követi, és a gyerekeknek kell közülük kiválasztani egyet, amelyet igaznak gondolnak. A következő oldalon derül ki, hogy jól döntöttek-e.

 

Harisnyás Pippi borítója 1 Harisnyás Pippi borítója 2 Harisnyás Pippi borítója 3

Astrid Lindgren: Harisnyás Pippi-sorozat
Móra Könyvkiadó, 2014–

A svéd klasszikusnak, Astrid Lindgrennek leghíresebb és legszemtelenebb hősnőjéről szóló története több mint hetven éve jelent meg először, és azóta is töretlen a népszerűsége: minden gyerek szeretne olyan kalandosan, vidáman és szabadon élni, mint Pippi, az örök lázadó.