NAGY NYÁRI KÖNYVAJÁNLÓ 2. rész: 9-12 éveseknek

Folytatjuk nagy nyári könyvajánlónkat, ezúttal a 9-12 éveseknek kínálunk olvasnivalót.

Kellemes böngészést kíván:
Besze Barbara szerkesztő és Pásztorné Csörgei Andrea főszerkesztő
Mikkamakka folyóirat

A cikk első része itt.

További részek:

3. rész: 12-14 éveseknek

4. rész: 14 év fölöttieknek

5. rész: pedagógusoknak

Maléna kertje borítója Maléna - Kréta-rajz borítója

Molnár Krisztina Rita: Maléna kertje / Kréta-rajz
Naphegy Kiadó, 2016, 2017

A 10 éves Maléna a magányos délutánjain a hársfa alatt lakó beszélő tücsökkel, Szibillel társalog, aki zenész, a tücsökzenekar karmestere. A kislány nem rózsaszín mobiltelefont szeretne kapni a születésnapjára, inkább lombházat építene Bicajossal, a postással, egy olyan házat, amelyben nyáron a szüleivel játszhatna. Bicajos besegít, s újabb szereplők kapcsolódnak be a történetbe, hogy aztán valódi örömünneppé váljon a lombházavató. Máli kivirul, végre vannak barátai, és a szülei is érdemben foglalkoznak vele. – Jó ritmusban adagolt, rövid fejezetek, fejezet közötti Tudod-e?-típusú ismeretterjesztő kiegészítések, Simonyi Cecília elragadó illusztrációi teszik gazdaggá és elevenné ezt a kimondottan vakációs történetet. A regény folytatásában Máli és családja Kréta szigetére utazik. A kislány naplót ír, csakúgy, mint itthon nyaraló barátai, hogy semmiről ne feledkezzenek majd el beszámolni. Simonyi Cecília ezúttal gyerekrajzokat imitáló illusztrációi gazdagítják a kötetet.

Léna listái Léna titkai borítója

Francine Oomen: Léna listái / Léna titkai
Pozsonyi Pagony
, 2015, 2016

Léna 11 éves; imád focizni, nincs testvére, de van egy igazi legjobb barátnője. Fél a hápogó kacsáktól, de nagyon szereti a kutyákat, és szerencsére kap is egy kölcsönkutyát sétáltatásra. Csak egy baj van: apa és anya egyre többet veszekednek. Vajon hogyan lehetne kibékíteni őket? Hogy gondjaira megoldást találjon, Léna listákat ír a listafüzetébe. Mindenről. Ez segít dönteni a hétköznapi helyzetekben például, hogy milyen ruhát vegyen fel és mit csináljon délután, de olyan nehéz kérdésekben is, hogy miért érdemes felnőni és hogyan élje túl a szülei válását. Léna titkai egyre csak szaporodnak, csak olykor beszél róluk egy kedves csövesnek a szomszéd parkban. A szülei válása mélyen megrendíti, és apja új családja miatt egyre több gonoszság jár a fejében. Ezek Léna legféltettebb titkai. Meg egy fiú, anyja új párjának nagyfia. De lehet-e szerelmes a mostohatestvérébe?! És lehet-e kedves egy mostohaanya? És mi van akkor, ha a kutya, amire annyira vágyott, egyszerűen kezelhetetlenné válik? – Kiskamaszoknak szóló, kedves, édes-bús, nagyon szerethető történet a tizenévesek gondolkodásmódját oly jól ismerő holland írónőtől.

Stuart Horten mágikus masinái borítója Stuart Horten talányos trükkjei borítója

Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái / Stuart Horten talányos trükkjei
Pozsonyi Pagony, 2015, 2016

Stuart Horten meglehetősen alacsony 10 éves, aki egy sivár kisvárosba költözik, távol minden barátjától. A szomszédban sajnos az elviselhetetlen Kingley testvérek laknak, és a nyár kilátástalanul unalmasnak ígérkezik... Ám egyszer csak megkezdődik élete legnagyobb kalandja! Meg kell találnia nagy-nagybátyja elveszett műhelyét, ami telis-tele van trükkös és varázslatos tárgyakkal. Nyomkövetés, rejtélyek – ám ami elsőre izgalmas és mulatságos feladatnak látszik, hamar veszélyes küldetéssé válik.  – A brit szerző izgalmakkal teli, lebilincselő története tökéletes nyári olvasmány. A folytatásban a fiúnak a bűvész nagy-nagybátyja végrendeletét kell megtalálnia.

A barátságos óriás borítója

Roald Dahl: A barátságos óriás
Kolibri Kiadó, 2017

A brit szerző (többek között a Karcsi és a csokoládégyár, a Matilda, vagy a felnőtteknek szóló Meghökkentő mesék szerzője) szinte minden ifjúsági és gyerekkönyve bátran ajánlható a korosztálynak. A filmen is megörökített A barátságos óriás varázsos története a magyar fordító, Nagy Sándor nyelvi leleményeinek is köszönhetően irodalomóra mellett nyugodtan használható egy-egy nyelvtanóra keretein belül is. A nyelvtorzulás, a félrehallás és -értés okozta szándékos nyelvi hibák, amelyeket azonban minden probléma nélkül tud értelmezni az olvasó, sokféle nyelvészeti kérdést felvethetnek.

 

Gibbon és makákó borítója

Várszegi Adél: Gibbon és makákó
Csimota Kiadó, 2018

A gibbon és a makákó közös fészekben éldegélnek egy magas tölgyfa tetején az elhagyatott állatkertben, ahol közösen borzolják a többi állatkerti lakó, illetve egymás idegeit. A gibbon a makákó legjobb barátja, és a makákó a gibbon legjobb barátja. Legalábbis a kamaszodó gibbon legújabb szülinapjáig, amikortól viszont már nem. Vagyis nem úgy, ahogyan azt a kölyök makákó szeretné. Van olyan, hogy kinő minket a másik? A barátság és az összetartozás sokszor nem egyértelmű és nem egyszerű. – Várszegi Adél fanyar iróniája, bolondos párbeszédei nem mindennapi olvasmányt eredményeznek. Aki szereti a groteszk humort, illetve ezt szeretné ötödikben-hatodikban megismertetni, annak tökéletes olvasmány. Önálló olvasásra már harmadiktól alkalmas lehet. 

Az új barát borítója Félix időt csinál borítója Félix és a szerelem

Wendy Panders, Evelien De Vlieger: Az új barát / Félix időt csinál / Félix és a szerelem (Félix-sorozat)
Csimota Könyvkiadó, 2014, 2015, 2017

Félix táborba megy, és nem fog ismerni senkit. Elhatározza, hogy összeállít egy barátot, de a tábor persze egész máshogy alakul, mint ahogy ő eltervezte. – Félix harcol az idő ellen: lassítaná, hogy minél később kelljen elmennie unalmas vénkisasszony nagynénjéhez, de ott már gyorsítaná, hogy mielőbb vége szakadjon a kínos látogatásnak: kitalálja, hogyan zsugoríthatná az időt. A harmadik részben Félix szerelmes lesz, de ezt még magának sem meri bevallani, nemhogy Aminának. Pedig valamiképpen értésére kellene adnia, hogy mennyire odavan érte, de valahogy minden olyan balül üt ki. – Könnyed, mulatságos, mégis elgondolkodtató történetek zseniális illusztrációkkal és fiatalos, bohém tipográfiával. Az első két kötetet másodikos-harmadikosoknak, a Félix és a szerelem című kötetet inkább negyedikeseknek ajánljuk.

A rettentő görög vitéz

Zalán Tibor: A rettentő görög vitéz
Pozsonyi Pagony, 2011

A rettentő görög vitéz története ismert mitológiai témát dolgoz fel: az ifjú Thészeusz vándorlását meséli újra, küzdelmeit különféle útonállókkal és szörnyetegekkel, így a bunkós em­berrel, a fenyőhajlítóval vagy éppen az alvilági kocával – egé­szen az Ariadnéval való találkozásig és a Minótaurosz le­győ­­zé­séig. A mese tehát régi, de a szöveg nagyon is friss – a nyelv, a for­ma, a szem­léletmód új, modern és groteszk, sőt, szemtelen és pimasz, mint maga Thészeusz, az ifjú hős, a tizenéves durrbele kamasz. – Baranyai (b.) András görög vázarajzokat idéző rajzai tökéletesen egészítik ki Zalán Tibor mesejátékát, hasonlóan keveredik bennük hagyományos és modern, mint magában a szövegben. A Stúdió K Színház többszörösen díjnyertes bábelőadásának könyv­vál­tozata. A görög mitológiai történetek bevezetéséhez nagyon ajánlott alapmű!

A rettentő Háry János borítója

Zalán Tibor: Háry – A rettentő magyar vitéz
Pozsonyi Pagony, 2017

„Rám nem mondhatja senki, hogy akárki. / Én János vagyok. A híres. A Háry.” Róla szól a mese, a rettentő Háryról, aki legyőzte Napóleont, aki megmentette Mária Lujzát, akinek szabad bejárása volt Francihoz („nektek Ferenc császár”), aki megküzdött a hatalmas rákkal, a hatalmas polippal, a hatalmas sárkánnyal... – A könyvet be lehet mutatni Kodály kapcsán ének-zene órán, vagy bármely, a vissza-visszatérő, hencegő katona toposzával operáló irodalmi szöveg elemzésekor.

Ütött az óra Risto Rapper borítója Risto Rapper és a rettenetes kolbász borítója Risto Rapper és a spagettifej borítója

Sinikka Nopola, Tiina Nopola: Ütött az óra, Risto Rapper! / Risto Rapper és a rettenetes kolbász / Risto Rapper és Spagettifej
(Risto Rapper-sorozat)
Cerkabella Könyvkiadó, 2012, 2013, 2013

Risto Rapper 10 év körüli fiú, aki bohókás nagynénjével új lakásba költözik. A fiú kedvenc időtöltése a dobolás és a rappelés. Az új környezetben a szomszédság megismerése és a beilleszkedés nem zökkenőmentes – a házban nem mindenki örül Risto virtuóz dobszólóinak. Egy névtelen levélíró egyre fenyegetőbb hangú üzeneteket küldözget, gyanús idegenek érkeznek látogatóba, ráadásul valaki elrabolja a szomszéd bácsi kiskutyáját… – Sinikka és Tiina Nopola a mai finn gyermekirodalom legkedveltebb szerzői közé tartoznak, több sikeres gyermekkönyv-sorozat fűződik a nevükhöz. Risto Rapper-sorozatuk rendkívüli népszerűségre tett szert Finnországban, több történetből színdarab, illetve film készült.

A Virág utcai focibajnokság borítója

Dávid Ádám: A Virág utcai focibajnokság
Pozsonyi Pagony, 2011

A háromgyerekes Kovácséknál senki sem egyszerű eset. Nagyi gólkirálynő és nyugalmazott fociedző; Apu hallgatag zeneszerző; Gerda a gitártépés mestere és Small Paul-őrült; Milán bőgőmasina és csodakapus; Koppány pedig... koppolóművész. Ki tudja-e húzni Aput Apátiából, és győzelemre viszi-e a Tejfogú Tigriseket a Rettenthetetlen Rókaprémes Rémek ellen? A vébé nemcsak egy család, hanem egy egész lakótelep focikrónikája, benne vérre menő fociőrülettel, két csapat nagy csatáival, nagyi-balesettel, összetartozással és sportszerűséggel.

Rév Fülöp borítója Rév Fülöp Fajszföldön borítója Rév Fülöp és Nyár Lőrinc borítója

Jeney Zoltán: Rév Fülöp / Rév Fülöp Fajszföldön / Rév Fülöp és Nyár Lőrinc (Rév Fülöp-sorozat)
Kolibri Könyvkiadó,
2012, 2013, 2014

Balatóniában, a lovagok, fajszok és miabigyóiak földjén, sötét idők járnak: Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Akarattya hercegnő tanácsait követve Rév Fülöp, a lovaglegény útra kel, és kezdetét veszi a kaland... A Rév Fülöp-sorozatot már sok általános iskolában ismerik és szeretik fordulatos cselekménye, szerethető, kedves karakterei, nyelvi leleményei, humoros kiszólásai miatt; harmadik évfolyamtól ajánljuk.

Helka - A Burokvölgy árnyai borítója Ciprián - a Balaton hercege borítója Kamor - Helka mennyegzője borítója 

Nyulász Péter: Helka -  a Burok-völgy árnyai / Ciprián - a Balaton hercege / Kamor - Helka mennyegzője (Helka-sorozat)
Betűtészta Kiadó, 2014, 2015, 2016

A tihanyi Soktornyú Kastély népe ünnepre készül: Helka hercegkisasszony hamarosan hivatalosan is trónörökössé válik. Ám hősünk unja a felhajtást, elszökik inkább a tiltott rengetegbe szamócázni. A közeli Burok-völgyben sötét lelkű teremtmények gyülekeznek, hogy a kegyetlen Bora vezetésével feldúlják a Balaton békéjét, és bosszút álljanak a hercegi páron. – Helka legendája a Balaton elfeledett mítoszai közé tartozik. A fantasy határát súroló, humoros kalandregényben Nyulász Péter számtalan utalást és információt rejtett el. A nagy sikerű sorozat alapján osztálykirándulásokat szerveznek a regény helyszíneire (Balaton-part, Bakony, Hortobágy stb.), a sorozatot pedig kiegészíti a lustább olvasókat bizonyára örömmel eltöltő, nemrégiben napvilágot látott képregény.

 

Helka - képregény

Somogyi György – Tebeli Szabolcs: Helka – a Burok-völgy árnyai
Betűtészta, 2018

A népszerű Kittenberge-képregény Alfabéta-díjas alkotópárosának műve Nyulász Péter regénye alapján.

A Három Barlang Hegye borítója A harmadik barlang titka borítója

Per Olov Enquist: A Három Barlang Hegye / A harmadik barlang titka
Európa Kiadó, 2011, 2012

Mina, a 6 éves kislány fél a sötétben. Mi más lenne a legjobb ellenszer, mint egy túrázásnak indult, felfedező és bűnözőket leleplező nagy kaland nagyapával és unokatestvérekkel, meg orrvadászokkal, farkassal, medvével és lábtöréssel. A világhírű svéd író első gyerekkönyve és folytatása fordulatos, humoros és bölcs mese. Felolvasásra 6-7 éveseknek, önálló olvasásra harmadikos kortól ajánljuk.

 

Dave Eggers Ahol a vadak várnak borítója Maurice Sendak Ahol a vadak várnak borítója

​​​​​​Dave Eggers: Ahol a vadak várnak
Park Könyvkiadó, 2010

Maurice Sendak: Ahol a vadak várnak
Kolibri Kiadó, 2018

A 8 éves Max izgő-mozgó, nyughatatlan gyerek. Úgy érzi, senki sem törődik vele, ezért egyre meredekebb csínyekkel hívja fel magára a figyelmet. Egyik este, büntetésből, vacsora nélkül a szobájába küldik. Max elkeseredésében magára ölti hófehér farkasjelmezét, és kirohan az éjszakába. A közeli tó partján elköt egy csónakot, amellyel egy különös szigetre jut, ahol gigászi méretű állatok élnek. Maxet a királyukká választják, és közösen elhatározzák: olyan világot építenek, ahol minden úgy történik, ahogyan ők akarják. De még maguk sem sejtik, hogy ez milyen borzalmakhoz vezet. A Bostonban született Dave Eggers különös világú fantasyregénye, amelyet a szintén amerikai Maurice Sendak magyarul idén először megjelent, azonos című könyve ihletett, Spike Jonze filmjében elevenedik meg.

 

FOLYT. KÖV.