NAGY NYÁRI KÖNYVAJÁNLÓ, 3. rész: 12-14 éveseknek

Folytatjuk nagy nyári könyvajánlónkat, ezúttal a 12-14 éveseknek ajánlunk izgalmas, érdekes történeteket.

 

Kapcsolódó linkek:

Könyvajánló 6-9 éveseknek

Könyvajánló 9-12 éveseknek

Könyvajánló 15 év fölöttieknek

Könyvajánló pedagógusoknak

 

A könyvajánlókat összeállította: Besze Barbara és Pásztor Csörgei Andrea

Krabat könvy borítója

Ottfried Preussler: Krabat
Móra Könyvkiadó, 2017

A koselbruchi malomban titokzatos iskola működik: a félszemű Mester varázslást tanít tizenkét tanítványának, köztük a tizennégy éves Krabatnak, aki szegényen és árván érkezik a malomba. Krabat eszével és szorgalmával hamarosan kitűnik a többiek közül, s idővel ráébred, micsoda gonosz erők játékszere ő és tizenegy sorstársa. Lázadni próbál, szövetségeseket keres és talál a tanítványok közt, ám a legnagyobb segítség a faluból érkezik egy kántorlány személyében, akibe Krabat szerelmes lesz. Az izgalmas, fordulatokban gazdag regény jó és rossz összecsapásának megrendítő, hősies, örök érvényű története.

 

Minou szigete könyv borítója

Mette Jakobsen: Minou szigete
Libri Könyvkiadó, 2012

A dán írónő története egy szigeten játszódik, amely olyan aprócska, hogy egyetlen térképen sem szerepel. Minou édesanyja egy évvel ezelőtt elindult otthonról a legszebb cipőjében, és soha többé nem tért vissza. Amikor egy nap ismeretlen fiút sodor a partra a tenger, apa és lánya addig egyhangú élete teljesen felborul, Minou pedig nyomozásba kezd...

Suzy és a medúzák könyv borító

Ali Benjamin: Suzy és a medúzák
Libri Kiadó, 2017

Suzy mindig is többet tudott a világról, mint mások. Ismeri a hangyák alvási ritmusát. Tudja, hogy évente 150 millió medúzacsípés történik. Tudja, hogy egy átlagos általános iskolásnak 20 milliárd közös atomja van Shakespeare-rel. De azt sehogyan sem képes felfogni, hogyan lehetett ilyen rövid élete a barátnőjének, Frannynek… és miért pont akkor lett vége, amikor Suzy azt a szörnyű dolgot tette vele.
Suzy elkezd elméleteket gyártani, megvizsgálja a tényeket, és felkeresi a megfelelő szakembereket. Mindeközben csak reméli, hogy kutatása végén meg tud bocsátani saját magának. Ha sikerül bebizonyítania, hogy a rejtélyes medúzacsípés tehet mindenről, akkor talán megszabadulhat a gyásztól és bűntudattól.
Ali Benjamin regényéből a közeljövőben film készül.

A kofferes kislány könyv borítója

Jacqueline Wilson: A kofferes kislány
Animus Kiadó, 2001

Szülei válása után a 10 éves Andynek egy új életet kell megszoknia, amelyben két teljesen különböző családhoz is alkalmazkodnia kell. Felváltva tölti egyik hetét anyukájával, annak új férjével és a férj három gyermekével, a következő hetet pedig apukájával, aki új társával és annak ikergyerekeivel él. Lehet-e tenni valamit? A ma már oly gyakori patchwork családok alapproblémáival foglalkozik Wilson tabukat nem ismerő, közvetlen hangvételben, a rá jellemző gördülékeny és szórakoztató stílusban. 

Micsoda társaság 1 borítója Micsoda társaság 2 borítója Micsoda társaság 3 borítója

Méhes György: Micsoda társaság! / Leleplezem a családomat / Tatárok a tengeren
Cerkabella Kiadó, 2014, 2015, 2014

A család: Apu (Nagyfőnök), Anyu, Krisztinka és a jámbor Öcsi együtt nyaral egy másik, baráti családdal: Vilmos atyával, Pindur nénivel, Bogárkával és a jó kis Vilikével. Velük tart az agglegény barát és tudós Quintusz is. Vonaton zötykölődnek, gombásznak, esőben hegyet másznak, természetbúvárkodnak, fényképeznek – kalandok nagy mesélőkedvvel előadott történetekben (a sorozat 5 részes). Az erdélyi Méhes György eredetileg a 60-as, 70-es években megjelent műveinek újrakiadása. 

Alma - A sötét birodalom

Berg Judit – Polgár Judit: Alma – A sötét birodalom
Ecovit Kiadó, 2013

Alma, Drifter, Félix és Bella egy számukra idegen világba kerül. A sötét birodalom uralkodója próbatételek elé állítja őket. Látni szeretné, hogyan lesznek úrrá váratlan helyzeteken. Meg tudnak-e hozni súlyos döntéseket? Képesek-e áldozatokra? S a végén méltó ellenfélnek bizonyul-e Alma? A szerzők, Berg Judit József Attila- és IBBY-díjas író, Rumini megteremtője és Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója már megtapasztalta: semmi sem fekete-fehér, még a sakktáblán sem, nemhogy az életben.

Stanley kincse borítója

Louis Sachar: Stanley kincse
Maxim Könyvkiadó, 2016

A korábban Stanley, a szerencse fia címen megjelent regényt Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke a következők miatt ajánlja 6-7. osztályban: „(…) kiváló bevezetést jelenthet a sajátos időfelbontási technika követéséhez, az idősíkváltások befogadásához. Így diákunk már hatodikban, hetedikben olyan olvasói tapasztalatot szerezhet, amely előkészít a modern epika olvasására. A könyvből készített színvonalas filmadaptáció kiváló lehetőséget kínál a regény és a film időkezelése közötti különbség bemutatásához, az epikai idő- síkváltás és a filmi flashback összevetéséhez. Emellett a korok között mozgó cselekmény alkalmas a történeti érzék fejlesztésére, a mitikus-eredettörténeti motívumok pedig elgondolkoztathatnak sors és egyéni szabadság, a nagy klasszikusok által olyan gyakran témává tett viszonyáról.” (Könyv és Nevelés, 2013/4. sz.) Az elemzéshez feladatsor is kapcsolódik.

 

Seita Parkkola Vihar könyvének borítója

Seita Parkkola: Vihar
Cerkabella Kiadó, 2012

Aczél Vihar nem rossz fiú, de nem is jó. Az utolsó esélye egy iskola, ami egy börtönre emlékeztet. Az Esélyek Házában rögtön elkobozzák a gördeszkáját. Egy elhagyatott gyárépületben Vihar megismerkedik a lázadó Indiával, aki megtanítja őt tájékozódni a város dzsungelében. Vihar az iskola pincéjében egy titokra lel, ami lélegzik. – A mágikus realizmus és a science fiction hagyományaiból merítő finn regény francia fordítása 2011-ben a montreuil-i gyerekkönyvvásáron elnyerte a legjobb európai ifjúsági regénynek járó díjat.

 

Seita Parkkola Pára könyvének borítója

Seita Parkkola: Pára
Cerkabella Kiadó, 2013

Párát Felhőkarcolóként emlegetik. Egyik nyáron hirtelen megnyúlik, hosszú végtagú különc lesz belőle. Mögötte marad a barbizás, legjobb barátnőjéből pedig hirtelen legfőbb ellensége válik. A város közepén egy aranytól és egzotikus illatoktól lüktető áruház emelkedik, ennek csábító világa adja a helyszínt Bestia tizenharmadik szülinapjához. Pára találkozik egy Puma nevű sápadt fiúval, aki a titokzatos Gyógyítót keresi. Az utcákon felügyelő, örökké 13 éves katonák tudják, hol találni rá. A finn Seita Parkkola regénye ezúttal is bővelkedik meglepő fordulatokban, s mint korábbi kötetében, itt is él a mágikus-realizmus eszközeivel, miközben a kamaszokat is elgondolkodtathatja a csillogó fogyasztói társadalom negatív hatásairól.

 

Az emlékek őre borítója  Az emlékek őre filmes borítója

13 éven felülieknek!

Lois Lowry: Az emlékek őre
Animus Kiadó, 2013, 2016

 

A 12 éves Jonas tökéletes világban él: nincs benne igazságtalanság, éhezés, erőszak, nincsenek kábítószerek, a családok életében is teljes a harmónia. Ezt az ideálisnak tűnő világot a bölcsek tanácsa vezeti. Ők azok is, akik a tizenkettedik évüket betöltött fiúk és lányok egész életre szóló pályáját kijelölik egy évente megrendezett ceremónián. Jonas képes érzékelni néhány színt, ezért őt egy egészen különleges feladatra szánják. Miközben egy titokzatos öregember, az emlékek őre, felkészíti hivatásának betöltésére, Jonas előtt feltárul, milyen titkok lapulnak az őt körülvevő, aprólékosan kidolgozott, mesterkélt világ békéje mögött. Amikor ráeszmél, hogy nem akar olyan világban élni, ahol az időseknek, a gyengébbeknek és a fogyatékkal élőknek különös, a közösségtől elzárt búcsúeseményeket rendeznek, ahol a családokat mesterségesen hozzák létre és meghatározott menetrend szerint kell működniük, a fiú vakmerő tettre szánja el magát… A regényből készült film az egyik legnépszerűbb a tinik körében (eredeti címén: The Giver, https://www.imdb.com/list/ls063143530/?ref_=rels_1).

 

Kés a zajban borítója Válasz és kérdés c könyv borítója Háború a békéért c könyv borítója

13 éven felülieknek!

Patrick Ness: Kés a zajban / Válasz és kérdés / Háború a békéért (Chaos Walking trilógia)
Vivandra Könyvek, 2010, 2011, 2012

Todd Hewitt az utolsó fiú Prentissvárosban, ahol állandó, nyomasztó Zajban mindenki hallja a többi ember gondolatát is. Nincsenek titkok. Todd váratlanul tökéletes Csöndre bukkan. Hazudtak neki, és menekülnie kell. – A brit–amerikai Patrick Ness világszerte népszerű trilógiája izgalmas, különleges történet a felnőtté válás veszélyes útjairól. Kalandregénybe oltott társadalomkritika, egy különleges barátság kialakulása, az első szerelemre rátalálás – Bildungsroman sci-fiben. Az első rész filmváltozatát 2019-ben mutatják be.

 

Luke és Jone borítója

13 éven felülieknek!

Robert Williams: Luke és Jon
Scolar Kiadó, 2012

A 13 éves Luke próbál visszatalálni régi életéhez, melyet édesanyja halálával elveszített. Amikor imádnivaló, gyönyörű és habókos anyja egy közúti balesetben meghal, összeomlik a család: az apa az alkoholban próbál vigaszt találni, így Luke magányosan küzd a fájdalmas hiánnyal és a tehetetlenséggel. A fiú a családi élet összezúzott darabjaiból próbálja összeragasztgatni jövőjüket. Az apa és a gyerek kapcsolata azonban csak tovább lazul, s úgy tűnik, megállíthatatlanul távolodnak egymástól, míg egy nap belép az életükbe egy ósdi ruhákba öltözött fura kis madárijesztő: Jon.

 

Csókás nyár borítója

13 éven felülieknek!

David Almond: Csókás nyár
Pongrác Kiadó, 2011

Egy csendes, unalmas délután a 14 éves Liam és barátja, Max, egy fura madarat követve elhagyott csecsemőre bukkan. A kisbabát Max hazaviszi, s annak rendje-módja szerint megérkezik a rendőrség, a gyámhatóság, s a baba nevelőszülőkhöz kerül. Liam élete azonban ezzel az eseménnyel vesz nagy fordulatot: megismer egy árva lányt és egy Libériából menekült fiút, és megismeri történetüket. A háború értelmetlensége, az emberi kegyetlenség nem lesznek olyan távoli fogalmak, és Liamnek meg kell küzdenie örökös ellenlábasával, a folyton fenyegetőző Nattrasszal is. Magával sodró, igazi nagy nyári regény, 13 éves kor fölött ajánljuk!