NAGY NYÁRI KÖNYVAJÁNLÓ, 4. RÉSZ: 14 ÉV FÖLÖTTIEKNEK

Bár folyóiratunk elsősorban az általános iskolásokat, azon belül is az alsó tagozatosokat és tanítóikat szólítja meg, mégis úgy gondoltuk, a középiskolás korosztály számára is adunk egy kis ízelítőt az ifjúsági regények széles kínálatából, hogy a legidősebb tinik se maradjanak olvasmány nélkül... Figyelem! Az alábbi könyveket felnőtt olvasóknak is meleg szívvel ajánljuk! (Ahogy eddig ajánlott összes könyvünket is. :)

Kapcsolódó linkek:

http://tantrend.hu/mikkamakka/nagy-nyari-konyvajanlo-1-resz-6-9-eveseknek

http://tantrend.hu/mikkamakka/nagy-nyari-konyvajanlo-2-resz-9-12-eveseknek

http://tantrend.hu/mikkamakka/nagy-nyari-konyvajanlo-3-resz-12-14-eveseknek

http://tantrend.hu/mikkamakka/nagy-nyari-konyvajanlo-5-resz-pedagogusoknak

""""

 

 

 

 

 

 

 

 

Szabó Tibor Benjámin: Epic

Manó Könyvek Kiadó, 2014

Hatan vannak. Vagányak, lázadók és tehetségesek. Mind a hatan másban. Mi lehet bennük a közös? Sádi, János, Röfi, Márkó, Zuzu és Alma Peti, vagyis a B Team nevű tanulócsoport tagjai a Különleges Tehetségek Ernest Rutherford Intézetébe (RUDI) járnak, de egyáltalán nem érzik magukat különlegesnek. A Budapesten játszódó regény főhősei nagy erőkkel próbálnak rájönni, hogy mi a saját szerepük: műkincstolvajlásra akarják őket használni, vagy tényleg csak különleges vezetőket igyekeznek képezni belőlük. Közben egyre többet tanulnak, főleg a barátságról, felelősségből és az életről.

 

""""

Wolfgang Herrndorf: Csikk

Scolar Kiadó, 2016

Maik éli a kamaszok mindennapjait: iskolába jár, zűrös családjával küzd. Amikor eljön a vakáció ideje, nem mehet nyaralni – ekkor jelenik meg Csikk nevű osztálytársa, s egy lopott Ladával elindulnak a nagy utazásra… – A német kritika előszeretettel nevezte az új Zabhegyezőnek a regényt, nem egészen alaptalanul. Kamaszromantika, tapasztalatlan gyerekek kalandjai, az otthontalanság érzése a felnőttek világában – akárcsak Salinger egykori sikerkönyvében.

""""

Kira Poutanen: A csodálatos tenger

Cerkabella Kiadó, 2009

Az önéletrajzi ihletésű naplóregény egy 15 éves lány vallomása anorexiájáról és a betegségből kivezető úton való elindulásáról. A művet megjelenése évében a legrangosabb finnországi ifjúsági irodalmi elismeréssel, a Finlandia Junior-díjjal jutalmazták.

""""

Mészöly Ágnes: Darwin-játszma

Móra Könyvkiadó, 2014

Kata elitgimnáziumba jár, ő a legjobb matekos, rendszeresen fut maratoni távokat, a fiúkat le sem tudja vakarni magáról, és ráadásul az anyja is jó fej. Valami még sincs rendben az életében. Három barátnőjével együtt ő is úgy gondolja, minden könnyebb lenne egy másik osztályfőnökkel. Kata, Patrícia, Lidi és Zsófi titkos szövetséget köt: ők lesznek a Darwin’s Daughters, az evolúció titkos ügynökei. Az osztályfőnökük ellen indított, kamasz daccal teli bosszúhadjárat szinte észrevétlenül durvul el. Ki tudja megmondani, hol a határ?


""""

Kalapos Éva: Massza

Manó Könyvek, 2016

Mint egy negédes lányregény. Legalábbis kezdetben. Egy fiú, Ráber Patrik, beleszeret az egyik osztálytársába, Dinába, és beszélgetni, aztán már randizgatni kezdenek. Patrik senkinek nem mer szólni, hogy két napja nem evett rendesen a suliban. Nem a szerelem részegségétől, hanem mert elvették a pénzét. Rendszeresen elveszik. Nem mer szólni senkinek, hogy fészbukon, instán, snapen támadják. Valaki másnak is tetszik a lány. Pontosan tudja, kik azok, akik ki akarják csinálni. A folyamatos megfélemlítéstől lezsibbad, barátait elveszíti, s egy ponton kicsúszik a lába alól a talaj. – Egy regény az online és offline megfélemlítésről, egy kamasz félelmeiről és arról, hová vezet, ha a cybertérben teljesen elvész a kontroll. Olvasd el! És nem csak akkor, ha érintett vagy.