Sétautak

Nehéz Győző idegenvezetőt Besze Barbara kérdezte

Ebben a rovatban különféle, szokatlan és izgalmas foglalkozásokat mutatunk be neked. Most egy idegenvezető mesél a munkájáról.

Milyen típusú utakat vezetsz?
Kollégáimmal Budapesti Séták (http://www.budapestisetak.hu) néven olyan városnéző túrákat alkottunk meg és vezetünk, amelyeken Budapest nehezen hozzáférhető, rejtett vagy nem ismert értékeit mutatjuk be. Lehet ez egy elfeledett római kori fürdő, a Kőbánya alatti zegzugos alagútrendszer vagy a Pál utcai fiúk iskolája és grundja.

Hogyan lettél idegenvezető?
Alapvetően kíváncsi ember vagyok. És ez az a foglalkozás, ami a kíváncsiságomat teljesen kielégíti. 

Milyen nyelveken vezetsz sétákat?
Angolul és magyarul.

Nehéz Győző idegenvezetés közben

Mindig szerettél utazni?
Igen. Szüleimmel már óvodás koromtól kezdve minden évben felkerestük Magyarország vagy a szomszédos országok egy-egy tájegységét, természeti szépségek vagy a kulturális látnivalók miatt. 

Ha új sétákat akarsz kitalálni, mire figyelsz a legjobban?
Mindig úgy kezdődik, hogy hosszú ideig kerülget a téma, forgatom magamban. Például az Einstand – a Pál utcai fiúk nyomában című sétánkat azért találtam ki, mert régóta foglalkoztatott a regény szereplőinek sorsa és a könyv utóélete.

Jó voltál földrajzból?
Mondhatom, hogy igen. Mind általános, mind középiskolában sokszor indultam földrajzversenyeken. Az oklevelek még ma is megvannak. Az idegenvezetéshez az iskolai tantárgyak közül a történelem és idegennyelvtudás is szükséges.

Milyen foglalkozást képzeltél el magadnak iskolásként?
Mint a legtöbb gyerek: űrhajós, állatorvos, katona. 

Nehéz Győző túrázás közben

A turizmus is káros néha a környeztre, gondoljunk csak a repülőkre, azok is szennyezik a levegőt.Te mit teszel, hogy a környezetszennyezés a lehető legkisebb legyen?
Mivel mi gyalog és tömegközlekedéssel keressük fel a látnivalókat, nem beszélhetünk érdemi környezetterhelésről. Persze a távoli kontinensekre rendszeresen csoportokat utaztató irodák esetében valóban indokolt a kérdés, mert motoros járművel utazva szén-dioxiddal szennyezzük a környezetet. A számomra szimpatikus megoldás erre az ún. offsetting, magyarul ellentételezés. Ilyen esetben az utazási iroda, de akár maga az utas is megválthatja az utazásával járó széndioxid-kibocsátást azzal, hogy olyan tevékenységre ad pénzt, ami ugyannyi szén-dioxidot von ki a környezetből, mint amennyit ő beletett az utazása során. (Pl. pénzzel támogatja egy áramtermelő szélerőmű építését.) 

Mekkora csoportokat szoktál vezetni?
Ez teljesen változó. A tapasztalat azt mutatja, hogy a városi tér sajátosságait figyelembe véve 30-35 fősnél nagyobb csoportokkal már nehezen lehet mozogni az utcán. Az ennél kisebb csoportokat szeretem.

Top kérdések: Az Amerikai Egyesült Államok.   Melyik a három legkedvesebb épületed Budapesten? A Kőbányai református templom, a Király Gyógyfürdő és a Vajdahunyad vára.   Melyek a kedvenc városaid Magyarországon? Gyula, Szeged, Budapest.   Mi a kedvenc ételed? Gyümölcsleves.

Az interjú eredetileg a Mikkamakka 2015/1-2. számában jelent meg.