NYELV-ÉSSZEL

A TanTrend blogja nyelvről, nyelvészetről, nyelvi játékok, érdekességek - mindenkinek.​

Csőbe húzva – enni való mesék 10.

Mondják, ahány a szó rá, éppen annyira gazdag, éppen annyi féle-fajta. Mint az eszkimó hó. Ma viszont nem a csapadékfélék gazdag igei szókincsére, mint a hull, esik, szállingózik, csepereg, szemereg, szitál, permetez, szemerkél, zuhog, szemetel és így tovább, hanem a gasztronómiai újragondolások elnevezéseire figyelek, összefutó nyállal a számban. Kóstoljatok velem.

Kis éji iktelen nosztalgia

A képen egy farakás látható.

Ma nosztalgiázni volt kedvem, csendes, gyermekszó nélküli nyári estén, fotelforradalmár szekértáborokat is félretolva. A nyelvünk rég elfeledett dolgai, sápadt dagerrotipjai között turkáltam. Azok között, amelyek ma is jelelnek, ha nem is 3D-ben. Lesz itt, kérem, nyelvi evolúció, toldalékragasztás és -ragaszkodás is, tartsatok velem.

A szív szava

Szövegértési csupa szív eszmefuttatás következik, szóról szóra. A merítés nem reprezentatív, mert nem más, mint a kisfiam, akinek minden szava szívből jön, no és persze arany.

Mikulás – újratöltve

A mai mindkét mese megtörtént eseményeken alapul. A felnőtteknek szólóhoz választott kopogós stílus ne zavarjon meg senkit, ahogy a nap mint nap használt szavaink, az egy-, egység, egyetemesség, sőt, az ezekkel rokon „egész” szavunk rejtelmes közössége se álljon senki útjába.

Figyu

Az LGT egyik nagy slágere ez volt: „Figyelem, figyelem! Csak az jöjjön, aki bírja, aki tudja, hogy végigcsinálja. Csak az jöjjön, csak az jöjjön.” Ugye, ismerős ez a dalszöveg? A figyelem szó rejtélyének járunk ma utána.