NYELV-ÉSSZEL

A TanTrend blogja nyelvről, nyelvészetről, nyelvi játékok, érdekességek - mindenkinek.​

A szív szava

Szövegértési csupa szív eszmefuttatás következik, szóról szóra. A merítés nem reprezentatív, mert nem más, mint a kisfiam, akinek minden szava szívből jön, no és persze arany.

Mikulás – újratöltve

A mai mindkét mese megtörtént eseményeken alapul. A felnőtteknek szólóhoz választott kopogós stílus ne zavarjon meg senkit, ahogy a nap mint nap használt szavaink, az egy-, egység, egyetemesség, sőt, az ezekkel rokon „egész” szavunk rejtelmes közössége se álljon senki útjába.

Figyu

Az LGT egyik nagy slágere ez volt: „Figyelem, figyelem! Csak az jöjjön, aki bírja, aki tudja, hogy végigcsinálja. Csak az jöjjön, csak az jöjjön.” Ugye, ismerős ez a dalszöveg? A figyelem szó rejtélyének járunk ma utána.

Saláta – enni való mesék 9.

Aki azt állítja, hogy a kertkultúránk is jövevényszavakból áll csupán, és mindent csak másoktól tanultunk volna vagy vettünk át, hát én megbúbolom. Az igazság mégis ez akkor, ha körbenézek a virtuális, nyelvileg kódolt magyar zöldségeskertben. Legközelebb olyan szavak után kutatok, amelyeket tőlünk vettek át más nyelvek, megígérem. Ma viszont az én salátám következik, jaj nem, nem olasz jövevényként, hanem a konyhaművészetem egyik remekeként. Kellemes időtöltést!