Oktatás-Nevelés

A kézírás dicsérete

Ki szebben ír, ki csúnyábban. Van, aki szeret írni, van, akinek ez teher. Egy bizonyos: a számítógépek és okostelefonok térhódításával egyre többekben merül fel a kérdés: szükség van-e még kézírásra? A szakértők egyértelműen azt állítják: igen.

A KRESZ-ről – gyerekeknek

Olykor még a felnőttek számára sem egyszerű megtanulni a KRESZ-szabályokat, holott a közlekedési alapismeretek tudása a gyalogosok számára is elengedhetetlen. Szerencsére manapság egyre több lehetőség nyílik arra, hogy a gyerekek életkoruknak megfelelő körülmények között sajátítsák el a legfontosabb szabályokat.

Indul az új évad! – három darabajánló három korosztálynak a Pesti Magyar Színház kínálatából

Ősszel nemcsak az iskolák nyitják kapuikat és az új tanév kezdődik el: elindul az új évad és a színházak nézőterei is megtelnek. Örömmel tapasztalhatjuk, hogy a Pesti Magyar Színház már az új tanév legelejétől a fiatalok több korosztályának is kínál színházi élményeket – saját produkciói vagy épp egy koraőszi fesztivál révén.

Jogsit nyáron?

Sok fiatal alig várja, hogy betöltse a 17. életévét, és hogy végre volán mögé üljön, mondván, ha megvan a jogsi, kinyílik a világ, és új lehetőségek tárulnak fel. A jogosítvány megszerzésén gondolkodóknak jó hír, hogy idén júliustól ingyenes lesz a sikeresen teljesített KRESZ-tanfolyam és -vizsga a 20 évnél fiatalabbaknak.

Iskolaérettségi vizsgálat – Mikor, miért és hogyan zajlik?

A törvény szerint az az óvodás, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, iskolakötelessé válik, azaz szeptembertől megkezdheti tanulmányait az általános iskola első osztályában. Bizonyos esetekben viszont szükségessé válhat az iskolaérettségi vizsga. Cikkünkben azt járjuk körül, hogy mely esetekben válik szükségessé a vizsgálat, és mire kell számítanunk, ha erre kerülne sor.

Mozgás, természet, logika – Tájfutás gyerekeknek is!

Egyes kutatások szerint a magyar gyerekek naponta átlagosan több mint három órát töltenek a képernyő előtt. Az utóbbi évtizedben a fiatalok teherbíró képessége csökkent, a gyerekek 40-60 százalékánál kimutatható valamilyen testtartási rendellenesség, sőt életkortól függően 5-25 százalék gyakoriságú az elhízás is. Ezek az adatok is megerősíthetnek minket abban, hogy fontos odafigyelnünk arra, gyermekeink mennyit mozognak, és mennyi időt töltenek a szabadban.