Oktatás-Nevelés

Hogyan tanítsunk? – Oktatási módszerek kisokosa

Szinte naponta születnek új és még újabb technikák az oktatás területén. Hogy melyek a legjobbak, azt nehéz megállapítani, hisz minden egyes gyakorlatnak vannak előnyei és hátrányai egyaránt. Cikkünkben olyan ismert és kevésbé ismert (ősi és modern) oktatási módszereket mutatunk be, amelyek megkönnyíthetik a pedagógusok mindennapjait.

„Ugyanaz”, de más II.

A képen a könyv borítója látható.

Számos olyan könyvet ismerünk, amelyek szerzői a folytatásban nem csupán a cselekményszálat szőtték tovább, hanem újabb fontos nézőpontokat is építettek a történetekbe. Már csak ezért is érdekes kaland a nyári szünetben folytatásos történeteket (újra)olvasni. Például egy-két Jean Webster-regényt.

„Ugyanaz”, de más I.

Számos olyan könyvet ismerünk például, amelynek szerzője a folytatásban nem csupán a cselekményszálat szőtte tovább, hanem újabb fontos tartalmakat épített a regénybe. Jó alkalom, érdekes kaland a nyáron folytatásos történeteket (újra)olvasni. Jó példát adnak erre Erich Kästner Emil-könyvei is.

3 erőt adó film a tanári kiégés ellen

Milyen a jó pedagógus? Nagy tudással rendelkezik, tele van energiával, jó kapcsolatot ápol a diákokkal, humoros, kompromisszum kész, barátságos, de mégis szigorú. Ha ezeknek a tulajdonságoknak nincs birtokában egy tanár, gyakran könyveljük el kívülállóként „rossznak”, pedig a legtöbb esetben a bornout, azaz kiégés tünetei jelentkezhetnek a pedagógusnál, amelynek okai nem a személyiségben keresendők.

„itt még a pókok is meséket szőnek” - Mesemúzeumi kalauz

A képen a Mesemúzeum cégére látható.

A mese nem csak szórakoztat, tanít és kíváncsivá tesz, hanem enyhíti az emberekben fellépő szorongásokat és félelmeket. A mesék világa a való életre készíti fel a gyermekeket és legfontosabb emberi értékeinket hangsúlyozza. A Mesemúzeum és elhivatott munkatársai ezekre a jelenségekre hívják fel a családok figyelmét. 

Tudománnyal az áltudomány ellen – az iskolában is

Évszázadok óta szedik „áldozataikat” az áltudományok, ami ellen a lehető leghatásosabb fegyvert veti be a Magyar Tudományos Akadémia: a tudományt. Az MTA bővíti repertoárját, s e célból nemrégiben népszerűsítő-felvilágosító honlapot is indított, amely a laikus érdeklődök, illetve újságírók mellett a pedagógusok számára is hasznos lehet.